Ανάγκα και ΗΠΑ… πείθονται!

ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
“Δεν υπάρχουν πια η βοήθεια και η υποστήριξη που είχατε στο Ταμείο”. Με τη φράση αυτή περιέγραψε σοβαρή πηγή της αμερικανικής πρωτεύουσας, που γνωρίζει τα τεκταινόμενα στο διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, την κατάσταση για την Ελλάδα μετά την αναγκαστική παραίτηση του Ντομινίκ Στρος Καν και την ανάληψη των ευθυνών από την τρίτη στην ιεραρχία Νεμάτ Σαφίκ, η οποία στην κυριολεξία, όπως τονίστηκε στο “Εθνος της Κυριακής”, δεν έχει ιδέα για το “πρόβλημα Ελλάδα”.

Ομως η πηγή πιστεύει ότι το κενό που άφησε η παραίτηση του Στρος Καν φαίνεται να καλύπτεται από τους Αμερικανούς, των οποίων τα οικονομικά συμφέροντα καλύπτονται πλήρως από την άμεση αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την Ελλάδα και κατ’ επέκταση την Ευρωζώνη.

“Ακριβώς επειδή επηρεάζονται τα συμφέροντά τους, οι Αμερικανοί θα αναδειχθούν στους καλύτερους συμμάχους της Ελλάδας” τόνισε η πηγή στο “ΕτΚ” και πρόσθεσε ότι “ο πρόεδρος Ομπάμα ήταν πολύ πιεστικός στις συζητήσεις που είχε με την καγκελάριο Μέρκελ”, από την οποία ζήτησε να εξευρεθεί λύση αμέσως και για μεγάλο χρονικό διάστημα.


Πλήρη υποστήριξη

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αμερικανός ηγέτης έδωσε επίσης εντολή για πλήρη υποστήριξη της Ελλάδας στο Ταμείο. Η πηγή είπε ότι οι Αμερικανοί “είναι πολύ συνεργάσιμοι στο ΔΝΤ, δεν έχουν παρουσιάσει μέχρι τώρα κανένα εμπόδιο και εξυπηρετούν όπου και όπως μπορούν” (την Ελλάδα).

Ο κ. Ομπάμα, που από την Τρίτη δέχεται άγριες επιθέσεις από τους Ρεπουμπλικάνους, “θα βάλει πλάτη” όταν φτάσει η στιγμή της συζήτησης στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου, η οποία δεν έχει ακόμα καθοριστεί. Πιστεύεται ότι θα πραγματοποιηθεί την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου και αφού κατατεθεί ενώπιον των μελών η έκθεση του Πολ Τόμσεν, στο τέλος Ιουνίου.

Ο τελευταίος, όπως και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας του, υποστηρίζει την Ελλάδα και τις προσπάθειες του οικονομικού επιτελείου, και είναι χαρακτηριστικό ότι στο ΔΣ της περασμένης Τετάρτης υποστήριξε με πάθος πως “το πρόγραμμα είναι σε καλό δρόμο” και ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει σκληρές προσπάθειες για να πετύχει τους στόχους που τέθηκαν. Ο κ. Τόμσεν εμφανίστηκε αισιόδοξος, όπως και στην ομιλία του ενώπιον των Ελληνοαμερικανών την περασμένη εβδομάδα, ότι “η Ελλάδα θα τα καταφέρει”. Βέβαια, σύμφωνα με πληροφορίες, αντιμετώπισε και την κριτική μερικών αντιπροσώπων, οι οποίοι ανήκουν στις χώρες BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική), οι οποίοι όμως έτσι κι αλλιώς διαμαρτύρονταν και στην παρουσία του Στρος Καν για το ποσό του ελληνικού δανείου.

Στο ΔΣ τονίστηκε, πάντως, ότι εάν η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν ολοκληρώσει τις διαδικασίες μέχρι το τέλος του μήνα και εάν δεν “κλείσει” το χρηματοδοτικό, η πέμπτη δόση δεν πρόκειται να δοθεί στην Ελλάδα. “Πρόκειται για πιθανότητα που γνώριζε η ελληνική κυβέρνηση από τον Απρίλιο” τόνισε η πηγή αναφερόμενη στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου με τον Ντομινίκ Στρος Καν στις 17 Απριλίου στην Ουάσιγκτον.

Η πηγή αισιοδοξεί ότι οι Ευρωπαίοι θα συνειδητοποιήσουν πως βρίσκονται ένα βήμα πριν από τη συνολική κρίση που θα επηρεάσει όλες τις χώρες της Ευρωζώνης και υποστήριξε ότι ο κ. Ομπάμα ήταν κατηγορηματικός στη συνομιλία του με την κ. Μέρκελ για τις συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία. “Φεύγοντας η κ. Μέρκελ δεν είχε καμία αμφιβολία για τις θέσεις του αλλά και για το τι πρέπει να γίνει” σημείωσε η πηγή.

Το εμπόδιο

Η πηγή δήλωσε στο “ΕτΚ” ότι ο Αμερικανός πρόεδρος γνωρίζει πως η προεδρική προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ θα επηρεαστεί κατά 90% από την κατάσταση της Οικονομίας. “Βρισκόμαστε”, τόνισε, “εκεί που βρισκόταν ο Μπιλ Κλίντον το 1992. Αν επιθυμεί να μην είναι πρόεδρος μίας τετραετίας πρέπει να προστατεύσει το αμερικανικό Πρόγραμμα Σταθερότητας και την αμερικανική Οικονομία. Το βασικό εμπόδιο είναι η Ελλάδα και η Ευρωζώνη. Το γνωρίζει και προσπαθεί να βοηθήσει (την Ελλάδα), για να βοηθηθεί και ο ίδιος” υποστήριξε η πηγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια :