Το δρόμο για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα ανοίγει η Γερμανία

Το δρόμο για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα εντός των επόμενων δυο μηνών ανοίγει η Γερμανία, με τη φημολογούμενη πρότασή της για αναβολή της απόφασης πολιτικής στήριξης της Ελλάδας, που αναμενόταν να επισημοποιηθεί στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, στα τέλη Ιουνίου. Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του πρακτορείου «Reuters», η πρόταση ανήκει στον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος εξήγησε στην Άνγκελα Μέρκελ πως από τη στιγμή που οι χώρες της ευρωζώνης αδυνατούν, στην παρούσα συγκυρία, να γεφυρώσουν τη διαφορετική προσέγγισή τους, ως προς το αν η συμμετοχή ιδιωτών στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους της Ελλάδας, θα πρέπει να είναι υποχρεωτική ή εθελοντική, μοναδική λύση που υπάρχει είναι η αναβολή της απόφασης για τη Σύνοδο του Σεπτεμβρίου.
Τη σχετική πρόταση αναμένεται να παρουσιάσει η Άνγκελα Μέρκελ στον Νικολά Σαρκοζί, στη συνάντηση που θα έχουν οι δυο ηγέτες αύριο στο Βερολίνο, προκειμένου να κερδηθεί χρόνος, για την οριστικοποίηση του πακέτου νέας βοήθειας, ύψους άνω των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η σπουδή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να… πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα, εδράζεται στην πεποίθησή του ότι αν έχει επαρκή χρόνο στη διάθεσή του, θα καταφέρει να πείσει τις αγορές και τους Οίκους Αξιολόγησης, πως μια υποχρεωτική συμμετοχή των ιδιωτών κατόχων ελληνικών ομολόγων στη διαδικασία επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής των ελληνικών δανείων, δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως «πιστωτικό γεγονός». Δηλαδή χρεοκοπία.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε συνέχεια των μηνυμάτων που εκπέμπονται από τις Βρυξέλλες και το γραφείο του Επιτρόπου Οικονομίας Όλι Ρεν, για «πράσινο φως» από το Eurogroup της Κυριακής σχετικά με την εκταμίευση της 5ης δόσης, η οποία είναι απαραίτητη για να μην καταρρεύσει η ελληνική οικονομία μέχρι τον Σεπτέμβριο, οπότε και θα επιχειρηθεί να δοθεί πολιτική λύση στο πρόβλημα της κρίσης χρέους της χώρας μας.
Στην πραγματικότητα, από τη στιγμή που η… υπόλοιπη Ευρώπη θα συμφωνήσει με τη Γερμανία, και οι εξελίξεις θα αναβληθούν για τον Σεπτέμβριο, με εξασφαλισμένη την εκταμίευση της 5ης δόσης, η Ελλάδα θα μπορεί να προχωρήσει στη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, εφόσον δεν βρεθεί διέξοδος στο πολιτικό τέλμα, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος χρεοκοπίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :