Νέες πρεσβείες Ελλάδας και Τουρκίας σε Άγκυρα και Αθήνα

Οι Ελλάδα και Τουρκία προχώρησαν σε αμοιβαίες κινήσεις για την αντιμετώπιση του εδώ και χρόνια ζητήματος εγκατάστασης των πρεσβειών τους σε Άγκυρα και Αθήνα αντίστοιχα.

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με δημοσίευμα της Hurriyet, η Τουρκία συμφώνησε να επιτρέψει στην Ελλάδα να χτίσει μια νέα πρεσβεία στην Άγκυρα, σε γη που παραχωρήθηκε στην Ελλάδα στη δεκαετία του ’30. Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα ανοίγει το δρόμο για την αγορά ενός νέου κτηρίου στην Αθήνα, για τη στέγαση της πρεσβείας της.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Τουρκία αποφάσισε να άρει το βέτο που είχε επιβάλλει εδώ και δεκαετίες στις αιτήσεις της Ελλάδας για την κατασκευή μιας πρεσβείας στην Άγκυρα, σε κτήριο που δόθηκε στη χώρα. Η κίνηση αυτή έρχεται καθώς η Ελλάδα διευκόλυνε τις διαδικασίες για την Τουρκία, ώστε να αγοράσει ένα νέο κτήριο για την πρεσβεία στην Αθήνα. «Και οι δύο πλευρές έχουν προχωρήσει σε αυτές τις κινήσεις ως ξεχωριστές υποθέσεις. Δεν πρόκειται για μια αμοιβαία κίνηση», δηλώνει στη Hurriyet διπλωματική πηγή.

Η πρώτη κίνηση ήλθε από την Τουρκία, η οποία έχει αγοράσει ένα νέο κτήριο στην Αθήνα, καθώς το παλιό δεν χωρούσε τα 40 άτομα προσωπικό και ήταν αδύνατο να δεχθεί επέκταση καθώς πρόκειται για ιστορικό κτίσμα. Όπως επισημαίνεται στο άρθρο, η Τουρκία αγόρασε ένα νέο κτήριο στην «κορυφαία περιοχή της Αθήνας», έναντι 18 εκατ. ευρώ, από την οικογένεια του Αριστοτέλη Ωνάση.

Την ίδια στιγμή, ένα κομμάτι γης στη γωνία της Λεωφόρου Ατατούρκ και της Πλατείας Χιλής στο κέντρο της Άγκυρας, δόθηκε στην Ελλάδα από την Τουρκία για να χτίσει μια πρεσβεία, στις αρχές της δεκαετίας του ’30.

Ωστόσο, όταν η Ελλάδα ζήτησε την άδεια για να ανεγείρει το κτήριο το 1973, το αίτημά της απορρίφθηκε από την Τουρκία. Είχαν ακολουθήσει αναρίθμητες άλλες προσπάθειες έκτοτε, οι οποίες δεν έλαβαν καν απάντηση.

Καθώς τα εμπόδια πλέον δεν υφίστανται, η ελληνική πρεσβεία ξεκίνησε διαγωνισμό για την κατασκευή του νέου κτηρίου. «Ο διαγωνισμός περιλαμβάνει ακόμη και μερικούς Τούρκους αρχιτέκτονες», δηλώνει ελληνική πηγή στην Hurriyet.

Δεν υπάρχουν σχόλια :