Ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις κυβέρνησης τρόικας - Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του υπουργείου οικονομικών

Ολοκληρώθηκαν ''θετικά'' οι συζητήσεις κυβέρνησης-τρόικας, σύμφωνα με το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης που εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών, την οποία ακολούθησε σχετικό ανακοινωθέν της τρόικα.
 
Με δυο λόγια, οι υπουργοί της κυβέρνησης μετατρέπονται σε υπαλλήλους των εντεταλμένων της τρόικα (Ε.Ε.-ΕΚΤ.-ΔΝΤ) καθώς αποδείχτηκαν ανίκανοι και ανάξιοι να κυβερνήσουν τη χώρα.!

Η συνάντηση υποταγής του Γ. Παπανδρέου με τον Γιούνκερ σηματοδοτεί το ξεπούλημα της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας, αποτέλεσμα της ανύπαρκτης πολιτικής βούλησης και της επαίσχυντης οικονομικής πολιτικής, που ακολούθησε εδώ και ένα χρόνο η κυβέρνηση.

Σε τέτοια κατάσταση ''αποικιοποιήσης'' και εκποίησης δεν έχει περιέλθει χώρα, τουλάχιστον, στη μεταπολεμική περίοδο!!!!
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
 
Ολόκληρη η ανακοινωση του Υπ. Οικονομικών έχει ως εξής:
 
"Ολοκληρώθηκαν σήμερα θετικά οι συζητήσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου."
 
 "Οι συζητήσεις αφορούσαν τόσο στην αξιολόγηση της μέχρι τώρα πορείας του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής, όσο και για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής, τις πρόσθετες παρεμβάσεις που κρίνονται αναγκαίες για την επίτευξη του στόχου του ελλείμματος για το 2011, τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με στόχο την οικονομική ανάκαμψη και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας."
 
 "Η κυβέρνηση έχει ήδη κάνει τις τελευταίες βδομάδες σχετικές ανακοινώσεις με συγκεκριμένες αποφάσεις που επιβεβαιώνουν τη βούλησή της να προχωρήσει σε αυτήν την πορεία."
 
 "Τα σχετικά κείμενα θα συζητηθούν τις επόμενες ημέρες για την οριστικοποίησή τους και τελούν υπό την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου, πριν κατατεθούν στη Βουλή." καταλήγει η ανακοίνωση.

ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ
Τον Ιούλιο αναμένεται η εκταμίευση της πέμπτης δόσης, αναφέρει η τρόικα στο κοινό της ανακοινωθέν, που διαπιστώνει "σημαντική πρόοδο" αλλά και ανάγκη επίσπευσης των ''μεταρρυθμίσεων''.
 
Ολόκληρο το ανακοινωθέν της τρόικας έχει ως εξής:

"Το Κλιμάκιο στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ), της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Ελλάδα, που αποσκοπούσε στη συζήτηση των πρόσφατων οικονομικών εξελίξεων και των πολιτικών που απαιτούνται προκειμένου να διατηρηθεί η πορεία υλοποίησης του οικονομικού προγράμματος της χώρας. Η αποστολή κατέληξε σε συμφωνία, σε επίπεδο κλιμακίου εκπροσώπων, με τις ελληνικές αρχές επί μιας δέσμης οικονομικών και χρηματοπιστωτικών πολιτικών που απαιτούνται για να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος. Η αυστηρή εφαρμογή τους θα βοηθήσει να αποκατασταθεί η δημοσιονομική βιωσιμότητα, να διαφυλαχθεί η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα και να δοθεί ώθηση στην ανταγωνιστικότητα ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη και απασχόληση".

 - Στον χρηματοπιστωτικό τομέα, συνεχίζεται η έλλειψη ρευστότητας, έχουν όμως δρομολογηθεί μέτρα για να διασφαλιστεί η παροχή ενδεδειγμένης ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ο τραπεζικός τομέας παραμένει βασικά υγιής, οι δε ελληνικές αρχές θεσπίζουν αυστηρότερα κριτήρια κεφαλαιακής επάρκειας ώστε να ενισχυθούν περαιτέρω τα κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας, δίδοντας προτεραιότητα σε λύσεις που βασίζονται στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Εν τούτοις, το Ταμείο Δημοσιονομικής Σταθερότητας είναι διαθέσιμο ως δικλείδα ασφαλείας για τις βιώσιμες τράπεζες που δεν μπορούν να αντλήσουν κεφάλαια στην ιδιωτική αγορά.

 - Στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων έχει σημειωθεί περαιτέρω πρόοδος. Η νομοθεσία για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, τη μεταρρύθμιση της υγείας, τη βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς εργασίας, την εξάλειψη των εμποδίων για τη σύσταση και λειτουργία επιχειρήσεων και την απελευθέρωση των μεταφορών και της ενέργειας έχει ψηφιστεί είτε πρόκειται να ψηφιστεί. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις προσπάθειες στους παραπάνω τομείς και ταυτόχρονα θα δώσει νέα έμφαση σε παράγοντες ανάπτυξης όπως η αναζωογόνηση της τουριστικής βιομηχανίας και η εξάλειψη των διοικητικών εμποδίων στις εξαγωγές. Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το νέο πλαίσιο μεταρρυθμίσεων θα είναι αποτελεσματικό το ταχύτερο δυνατό, οι ελληνικές αρχές θα ενισχύσουν τη διαδικασία υλοποίησης, μεταξύ άλλων μέσω τεχνικής συνδρομής από το ΔΝΤ, από κράτη μέλη της ΕΕ και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και μέσω δημιουργίας μηχανισμών παρακολούθησης.

 - Με βάση τη συμφωνηθείσα συνολική δέσμη μέτρων, αναμένεται να λάβουν χώρα εντός των επομένων εβδομάδων συζητήσεις για τους τρόπους χρηματοδότησης του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας. Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία και κατόπιν εγκρίσεως του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ και του Eurogroup, η επόμενη δόση θα διατεθεί, πιθανότατα, στις αρχές Ιουλίου" καταλήγει το ανακοινωθέν.
 
ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΓΙΟΥΝΚΕΡ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΤΗΣΗ ΤΟΥΣ
 
Παράλληλα ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με τον πρωθυπουργό να δηλώνει ότι συζήτησαν για την πρόσθετη οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα, ενώ ο κ. Γιούνκερ εξέφρασε την πεποίθηση ότι το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα δώσει το "πράσινο φως" στην παροχή νέου "πακέτου" στήριξης προς την Ελλάδα.

Παράλληλα, ο Γιούνκερ δήλωσε ότι αναμένει πως στο συμβούλιο θα τεθεί επί τάπητος η συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών και εμαφανίστηκε ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα της αποστολής της τρόικα στην Αθήνα, ενώ απέκλεισε για άλλη μία φορά το ενδεχόμενο της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

ΤΟ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΠΟΛΥ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ "ΠΑΛΙΟ"!

Η νέα μνημονιακή συμφωνία που έκλεισε σήμερα ανάμεσα σε κυβέρνηση και τρόικα είναι πολύ χειρότερη από το πρώτο μνημόνιο που συνυπεγράφη και εφαρμόζεται ένα και πάνω χρόνο!

Στην ουσία η νέα αυτή, καθαρά ΑΠΟΙΚΙΑΚΗ, συμφωνία περιλαμβάνει μέτρα ύψους 6,4 δις μέσα στο 2011 και πάνω από 22 δις μέχρι το 2015!

Τα "30 αργύρια" για αυτή τη ληστρική "προδοτική" συμφωνία είναι τα 12 δις της 5ης δόσης του πρώτου χρηματοδοτικού προγράμματος και πρόσθετα 65 δις για τις χρηματοδοτικές ανάγκες του 2012-13, που δεν καλύπτονται από τα 110 δις του πρώτου μνημονίου, μιας και η χώρα δεν μπόρεσε, όπως προβλέπετο αρχικά, να βγει στις αγορές!

Τόσο η ως άνω 5η δόση όσο και η πρόσθετη χρηματοδότηση όπως έχει αποδεδειγμένα ισχυριστεί, δεν δίδονται για να "σωθεί" η Ελλάδα αλλά πρώτα απ’ όλα και κυρίως για να αποπληρωθούν οι πιστωτές και να διασωθεί η ευρωζώνη.

Η νέα συμφωνία κυβέρνησης-τρόϊκας ύψους 28,4 δισ. όλα δείχνουν ότι θα αποβεί μοιραία για τον τόπο, αν εφαρμοστεί.

Μοιραία, επίσης, και για τη δημοκρατία αν η κυβέρνηση επιμείνει να ψηφίσει στη Βουλή το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ως ένα άρθρο !!!!

ΕΚΛΕΙΣΕ ΣΤΗΝ ΕΕ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ''ΛΑΙΜΗΤΟΜΟΣ'' ΓΙΑ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ 2!

Σε συμφωνία επί της αρχής για νέο τριετές πρόγραμμα λιτότητας και καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων για την Ελλάδα με διάρκεια έως τα μέσα του 2014, κατέληξαν οι κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωζώνης. Η προκαταρκτική αυτή συμφωνία επετεύχθη, σύμφωνα με το Reuters, στη χθεσινή (2.6) συνεδρίαση των υφυπουργών Οικονομικών και υψηλόβαθμων αξιωματούχων της ευρωζώνης στη Βιέννη.
 
Το πρόγραμμα αυτό θα αποτελεί το "τίμημα" που θα πληρώσει η Ελλάδα, για μια νέα τροϊκανή χρηματοδότηση, η οποία θα φτάνει, σύμφωνα με ενδείξεις, περίπου τα €65 δις! Η Ελλάδα χρειάζεται για κάλυψη των δανειακών αναγκών της περίπου 27 δισ ευρώ το 2012 και 38 δισ. ευρώ το 2013, από ομόλογα τα οποία λήγουν.
 
Τα χρήματα αυτά, όπως άλλωστε συμβαίνει και με την υφιστάμενη χρηματοδότηση των €110 δις, δεν βοηθούν τη χώρα, αλλά τους πιστωτές, δηλαδή το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο των χωρών που "μας" χρηματοδοτούν! Και αυτό γιατί, χρησιμεύουν στην αναχρηματοδότηση ομολόγων που λήγουν και όχι στην κάλυψη τρεχουσων αναγκών του Δημοσίου (μισθοί, συντάξεις, λειτουργικές δαπάνες κλπ). Οι τρέχουσες αυτές ανάγκες του Δημοσίου, αντιθέτως καλύπτονται μέσω της φορολογίας και της έκδοσης εντόκων γραμματίων (βραχυπρόθεσμος, εσωτερικός κυρίως, δανεισμός).
 
Οι αρχικές σκέψεις που έκαναν λόγο για μια γενικευμένη εθελοντική αναδιάταξη (ουσιαστικά επιμήκυνση) ομολόγων που λήγουν την περίοδο 2012 - 2013, με σκοπό τη μείωση του ύψους της πρόσθετης τροϊκανής χρηματοδότησης, φαίνεται πως εγκαταλείπονται, προκειμένου να μην θεωρηθεί "πιστωτικό επεισόδιο", το οποίο με τη σειρά του θα ενεργοποιούσε τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS). Παρόλα αυτα είναι σχεδόν βέβαιο πως η αναδιάταξη θα γίνει σε περιορισμένο βαθμό, με τις λεπτομέρειες να αποφαζίζονται πριν τη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) στις 20 Ιουνίου.

Η πηγή του Reuters επισήμανε ακόμη ότι το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει λεπτομερείς νεοαποικιακού χαρακτήρα δεσμεύσεις της Κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου, για διοίκηση μιας νέας υπηρεσίας που θα διαχειρίζεται τον εθνικό πλούτο, καθώς και σαφείς δεσμεύσεις για το χρονοδιάγραμμα των αποκρατικοποιήσεων!
 
Πηγή:www.iskra.gr
 
"...καημένη Ελλαδίτσα μου τι σού 'μελε να πάθεις..."

Δεν υπάρχουν σχόλια :