Κυβέρνηση «κατά της κρίσης» σχηματίστηκε στην Πορτογαλία

Στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης της Πορτογαλίας κατέληξαν τα δύο κεντροδεξιά κόμματα που ανέλαβαν μετά τις πρόσφατες κάλπες τα ηνία της χώρας -και τα καθήκοντα εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και περικοπών που συνοδεύει το δάνειο στήριξης από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Υπό πρωθυπουργό τον Πέδρο Πάσος Κοέλιο, υπουργός Οικονομικών επιλέχθηκε ο οικονομολόγος Βίτορ Γκασπάρ, μέχρι πρότινος ειδικός σύμβουλος στην Κεντρική Τράπεζα της χώρας.

Ο θεωρούμενος «τεχνοκράτης», με πλούσιο ιστορικό παρουσίας στις πορτογαλικές αντιπροσωπείες στα ευρωπαϊκά όργανα, είναι γνωστός στις Βρυξέλλες για την υποστήριξή του σε πολιτικές που δίνουν βάρος στη μείωση του δημόσιου ελλείμματος και του χρέους.

Ο επικεφαλής του μικρότερου κόμματος του συνασπισμού, Πάουλο Πόρτας, πήρε τη θέση του υπουργού Εξωτερικών. Συνολικά, το νέο κυβερνητικό σχήμα μετρά 11 υπουργούς -πέντε λιγότερους από την απερχόμενη κυβέρνηση του Ζ.Σόκρατες.

Ο πρόεδρος του κεντροδεξιού κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών Π.Κοέλιο είχε οριστεί πρωθυπουργός την Τετάρτη, και παρέδωσε την Παρασκευή τη λίστα με τα πρόσωπα της νέας κυβέρνησης στον Πορτογάλο πρόεδρο.

Η νέα κυβέρνηση θα ορκιστεί την επόμενη Τρίτη, και η πρώτη της «επίσημη» εμφάνιση στις Βρυξέλλες θα γίνει στο Συμβούλιο Κορυφής στις 23 και 24 Ιουνίου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :