Bloomberg: Πιθανός συμβιβασμός ΕΚΤ - Γερμανίας για το ελληνικό χρέος

Η διάσταση απόψεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Γερμανίας αναφορικά με τη διάσωση της Ελλάδας απειλεί να προκαλέσει τόσο μεγάλη ζημιά ώστε οι δύο πλευρές ίσως αναγκαστούν να συμβιβαστούν, αναφέρει το Bloomberg σε σημερινό δημοσίευμά του.

Ο συσχετισμός δυνάμεων στην ευρωζώνη είναι περίπου όπως ήταν στον Ψυχρό Πόλεμο: και οι δύο πλευρές δείχνουν όπλα, τα οποία θα ήταν τρομακτικό να χρησιμοποιήσουν, σχολίασε αναλυτής του Centre for European Reform στο Λονδίνο. Όλα θα παιχτούν στο αν γίνεται να παραταθούν οι ωριμάνσεις του χρέους χωρίς να θεωρηθεί αυτό πιστωτικό γεγονός, πρόσθεσε.

Όπως παρατηρεί το Bloomberg, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε βρίσκονται στα μαχαίρια σχετικά με το ρόλο που θα παίξουν οι επενδυτές στη δεύτερη διάσωση της Ελλάδας μέσα σε 14 μήνες.

Ο Τρισέ χαρακτήρισε πρόσφατα τεράστιο λάθος μια πιθανή εμπλοκή των ιδιωτών στη συμφωνία.

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία η οποία θα εγγυάται την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας τους επόμενους μήνες, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απειλεί να σταματήσει να πληρώνει το μερίδιο του δανείου που του αναλογεί.

Οι χαράσσοντες την πολιτική στην Ευρώπη παίζουν ένα παιχνίδι πόκερ στο οποίο διακυβεύονται πολλά και ο Τρισέ δεν είναι ακόμη έτοιμος να ανταποκριθεί, δήλωσε στο πρακτορείο ο επικεφαλής οικονομολόγος της Barclays Capital στην Ευρώπη. Ωστόσο, η ιστορία μας έχει δείξει ότι [ο Τρισέ] θα είναι πραγματιστής αν τεθεί θέμα διάσωσης του ευρώ, πρόσθεσε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :