Συνομωσία Μπους και CIA σε βάρος καθηγητή στις ΗΠΑ

Η κυβέρνηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, είχε ζητήσει από τη CIA να της παράσχει "πικάντικες" πληροφορίες για έναν ιστορικό που είχε κατακρίνει την εισβολή στο Ιράκ, σύμφωνα με έναν πρώην πράκτορα που μίλησε για την υπόθεση στην εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του Γκλεν Καρλ, ο Λευκός Οίκος ζήτησε δύο φορές από τη CIA να του παραδώσει κάθε... σκαμπρόζικη πληροφορία που διέθετε για τον Χουάν Κόουλ. Ο ίδιος ο ιστορικός, που διδάσκει στο πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, εξηγεί στο μπλογκ του ότι οι θέσεις του "αντέκρουαν την κυβερνητική προπαγάνδα που επιδίωκε να παρουσιάσει την επιχείρηση του Ιράκ ως λαμπερή επιτυχία".

Ο Καρλ είπε στην εφημερίδα ότι το 2005, επιστρέφοντας από το Λευκό Οίκο όπου είχε μια συνάντηση, ο ανώτερός του τον ρώτησε τι θα μπορούσε να βρει για τον Κόουλ για να τον "δυσφημίσουν". "Ο Λευκός Οίκος θέλει το πετσί του", φέρεται να του είπε ο Ντέιβιντ Λόου. Ο τελευταίος, που ρωτήθηκε σχετικά από την εφημερίδα, υποστήριξε ότι "δεν θυμάται" το επεισόδιο αυτό.

Ωστόσο ο Καρλ δηλώνει ότι θυμάται πολύ καλά το διάλογο με τον ανώτερό του και διαβεβαιώνει ότι αρνήθηκε την εντολή. Μετά τις "υπερβάσεις" που έκανε την εποχή του Νίξον, έχει απαγορευτεί στη CIA να κατασκοπεύει πολίτες εάν δεν διακυβεύεται η εθνική ασφάλεια.

Ο πράκτορας ανέφερε το επεισόδιο στον υπεύθυνο της μονάδας του, στο Εθνικό Συμβούλιο Πληροφοριών. Όμως την επομένη θυμάται ότι είδε ένα φάκελο που περιείχε "προσβλητικά σχόλια για τον τρόπο ζωής" του Χουάν Κόουλ. Ο φάκελος επρόκειτο να σταλεί στο Λευκό Οίκο.

Λίγους μήνες αργότερα, ένας συνάδελφος του Γκλεν Καρλ ταράχτηκε όταν έλαβε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από το γραφείο του αναπληρωτή διευθυντή της CIA, Τζον Κρίνγκεν, που τον καλούσε να "συγκεντρώσει πληροφορίες" για τον Χουάν Κόουλ. Ο Καρλ συνάντησε τότε τον βοηθό του Κρίνγκεν, που είχε συντάξει το μήνυμα. "Διαβάσατε το μπλογκ του; Είναι πραγματικά πολύ εχθρικός απέναντι στην κυβέρνηση", του είπε ο βοηθός.

Το δεύτερο επεισόδιο επιβεβαιώθηκε από αξιωματούχο της CIA που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Ο Καρλ απείλησε τότε να ενημερώσει το γραφείο του γενικού επιθεωρητή της CIA και το επεισόδιο έκλεισε.

"Ελπίζω ότι η Γερουσία και η Βουλή (των Αντιπροσώπων) θα ξεκινήσουν άμεσα έρευνα για την παράβαση του νόμου εκ μέρους της κυβέρνησης Μπους και των υπευθύνων της CIA", έγραψε ο Κόουλ στο μπλογκ του.

Το άρθρο της εφημερίδας υπογράφεται από τον βραβευμένο με Πούλιτζερ δημοσιογράφο Τζέιμς Ράιζεν, τον οποίο έχει κλητεύσει η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα στη δίκη ενός πρώην πράκτορα της CIA, ζητώντας του να αποκαλύψει την πηγή του. Ο Ράιζεν έχει ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να ανταποκριθεί στην κλήτευση.
roufianos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια :