Έκτακτο Eurogroup για πολιτική λύση στο Ελληνικό πρόβλημα

  •  Συζητείται ακόμα και η διαγραφή χρέους

  • Εκτάκτως αύριο ο Πρωθυπουργός συναντά τον πρόεδρο του Eurogroup

  • Ήδη έχει ανακοινωθεί έκτακτη σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών για τη Δευτέρα

Στο κόκκινο και πάλι σενάρια και φήμες. Αυτή τη φορά όμως συνδυάζονται με πολλά έκτακτα γεγονότα σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο στην Ευρώπη.

Ήδη έχει ανακοινωθεί για την ερχόμενη Δευτέρα έκτακτη σύγκληση του Eurogroup. Παράλληλα ο Γιώργος Παπανδρέου μετά από ένα γύρο τηλεφωνικών επαφών με την Άγκελα Μέρκελ, το Νικολά Σαρκοζί και τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιντνερ (είχε ουσιαστικά επαφές σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο με την τρόικα ) ανακοινώνεται ότι (επίσης) εκτάκτως θα έχει αύριο, Παρασκευή, συνάντηση με τον επικεφαλής του Eurogroup Ζ.Κ. Γιουνγκερ.

Και ο ίδιος ο πρόεδρος του Eurogroup προέρχεται από συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο, αλλά και την Γερμανίδα Κανγκελάριο.

Όλες αυτές οι κινήσεις δείχνουν (τουλάχιστον) κινητικότητα.

Ταυτόχρονα και μετά από έναν πόλεμο δηλώσεων για το αν τα μέλη της Ευρωζώνης ή το ΔΝΤ εκταμιεύσουν την 5η δόση του δανείου για την Ελλάδα, τόσο η Γερμανοί, όσο και το ΔΝΤ δηλώνουν πως δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα και πως η δόση θα εκταμιευτεί κανονικά.

Πολλοί είναι εκείνοι που μιλούν για κλεισμένο “deal”. Πως η Αθήνα έστειλε το μήνυμα στο ευαίσθητο θέμα των αποκρατικοποιήσεων με τον ΟΤΕ και διαβεβαιώνει και για τράπεζες (Τ.Τ., Αγροτική, Παρακαταθηκών).

Τώρα κυκλοφορεί το σενάριο ότι όχι απλά έχει ξεπεραστεί το θέμα της 5ης δόσης, αλλά έχει ετοιμαστεί νέο σχέδιο διάσωσης που περιλαμβάνει νέο δάνειο έως και 65 δισ. με ταυτόχρονη διαγραφή μέρους χρεών της Ελλάδος.

Όλα αυτά μάλιστα (λένε οι ίδιες πηγές) θα συζητηθούν για να κλείσει οριστικά το θέμα, ένα ή δύο 24ωρα νωρίτερα απ' ό,τι υπολογιζόταν. Δηλαδή όχι τη Δευτέρα, αλλά μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Να θυμίσουμε μάλιστα ότι τα περί διαγραφής είναι ένα σχέδιο που στηρίζει η Γερμανική πλευρά, όμως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αρνείται κατηγορηματικά να το δεχθεί, λέγοντας πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί τώρα, υποστηρίζοντας πως θα πρέπει να δοθεί νέο δάνειο στην Ελλάδα.
Ίδωμεν...
Να θυμίσουμε επίσης ότι επί τουλάχιστον ένα χρόνο έχουν χυθεί ωκεανοί μελάνης σε σενάρια για την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :