Μερικές από τις μυστικές εφαρμογές του facebook…


Τα τελευταία χρόνια το Facebook έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητά μας με τους περισσότερους από εμάς να ελέγχουμε το προφίλ μας σίγουρα μία φορά την ημέρα. Εκτός από τα πολλά spam που έχουν εμφανιστεί κατά καιρούς, αξίζει να αναφερθούμε σε κάποιες λειτουργίες και δυνατότητες που μπορεί να έχουν διαφύγει της προσοχής μας.

Πρώτα να αναφερθούμε στο νέο σύστημα προβολής των φωτογραφιών με τη μορφή slideshow, το οποίο εγκαινιάστηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα κι αν υπήρχε "Dislike" κουμπί, θα είχε στεφθεί πανηγυρικά βασιλιάς. Αν κι εσύ προτιμούσες τον παλαιό τρόπο προβολής φωτογραφιών, δοκίμασε το εξής: Μόλις ανοίξεις μια φωτογραφία και κατέβει ολόκληρη, κάνε ένα refresh στη σελίδα προβολής της φωτογραφίας κι αυτή θα πάρει την παλαιά της μορφή που οι περισσότεροι προτιμούσαμε.

Στη συνέχεια ενδιαφέρον παρουσιάζει η δυνατότητα να κρύβεις τις φωτογραφίες που δε θες να βλέπουν κάποιοι από τους φίλους σου, με κάποια απλά, αλλά κάπως πιο πολλά βήματα. Δημιουργείς μια λίστα "ανεπιθύμητων" από την "Επεξεργασία Φίλων" και μετά πηγαίνεις στις "Ρυθμίσεις Απορρήτου" και "Επεξεργασία Ρυθμίσεων Απορρήτου". Επιλέγεις το "Προσαρμοσμένη" και μετά "Προσαρμογή Ρυθμίσεων". Από τη λίστα που εμφανίζεται, μπορείς να επιλέγεις όποιο θες ένα ένα και πατώντας "Μορφοποίηση", σου ανοίγει ένα παράθυρο με τίτλο "Προσαρμοσμένο Απόρρητο". Κάτω από την επιλογή "Απόκρυψη Από" βάζεις τη λίστα που έχεις δημιουργήσει και -ναι, τώρα μπορείς να πεις- ότι ξεμπέρδεψες. Σε διαφορετική περίπτωση, μπορείς με το ίδιο σκεπτικό να επιλέξεις τα "Να γίνει ορατό σε" και "Συγκεκριμένα Άτομα" και να βάλεις εκεί τη Λίστα ατόμων που θες να έχουν πρόσβαση σε ό,τι εσύ επιθυμείς από όσα ανεβάζεις στο προφίλ σου.

Τρίτον, εάν έχεις εφαρμογές που δεν χρησιμοποιείς πια, αφαίρεσέ τες. Δεν έχει καμία σημασία πόσο καιρό παραμένουν ανενεργές. Εξακολουθούν να έχουν πρόσβαση στον Τοίχο, τους φίλους και γενικότερα το σύνολο των προσωπικών στοιχείων που υπάρχουν στο προφίλ σου. Από τις "Ρυθμίσεις Απορρήτου" του "Λογαριασμού" πηγαίνεις στο "Επεξεργαστείτε τις ρυθμίσεις σας" κάτω από το "Εφαρμογές και Ιστότοποι". Στη νέα σελίδα που ανοίγει, επιλέγεις "Αφαίρεση ανεπιθύμητες ή ενοχλητικές εφαρμογές" και πατώντας το "x" δίπλα από κάθε εφαρμογή που δε θες πια, απαλλάσσεσαι από αυτή.

Η τέταρτη αφορά την προστασία του προφίλ σου από τους χάκερ και μπορείς να την πετύχεις, αξιοποιώντας την εντολή "Περιήγηση με ασφαλή σύνδεση" από τις "Ρυθμίσεις Λογαριασμού" και αντικαθιστώντας το http σε https. Ακόμη πιο σημαντική είναι η δυνατότητα που έχεις να επιλέξεις να σου αποστέλλεται ειδοποιητικό e-mail κάθε φορά που κάποιος ξένος "καλοθελητής" προσπαθεί να κάνει sign-in στο προφίλ σου.

Η επόμενη λειτουργία αφορά περισσότερο όσους αξιοποιούν το Facebook -ή και το LinkedIn- για επαγγελματικούς σκοπούς και προτιμούν να έχουν ένα πιο εύχρηστο user name. Στις "Ρυθμίσεις Λογαριασμού" επιλέγεις "αλλαγή" δίπλα στο "Όνομα χρήστη". Ύστερα, πληκτρολογείς ένα ψευδώνυμο που σου αρέσει, ελέγχεις τη διαθεσιμότητα κι εάν δεν υπάρχει πρόβλημα, τότε αυτομάτως δημιουργείται μια πιο ελκυστική ονομασία για τη σελίδα του προφίλ σου στο Facebook.

Η έκτη αφορά πάλι τις φωτογραφίες, καθώς σχετίζεται με ένα βασικό κι ιδιαίτερα χρήσιμο προτέρημα του slideshow. Όπως ανοίγεις μια φωτογραφία, αριστερά από τα σχόλια, βλέπεις 4 εντολές. Η "Λήψη" σου δίνει τη δυνατότητα να κατεβάσεις τη φωτογραφία σε πλήρη ανάλυση! Έτσι, δε θα χρειάζεται να περιμένεις πότε θα θυμηθούν οι φίλοι σου να σου δώσουν ή να σου στείλουν τις φωτογραφίες που σε αφορούν. Ή στην τελική, άμα θες να κρατήσεις μια φωτογραφία ατόμου που σε ενδιαφέρει..., τώρα ξέρεις τον τρόπο.

Εάν έχεις πολλούς φίλους και νιώθεις ότι έχεις χάσει την μπάλα με τα γενέθλιά τους, τότε η έβδομη εφαρμογή θα σου φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη. Ποιός έχει χρόνο να ελέγχει καθημερινά τις αντίστοιχες ειδοποιήσεις στο προφίλ του, ώστε να δει ποιοι από τους φίλους του έχουν γενέθλια και να καταλήξει σε ποιούς από αυτούς θα στείλει τελικά "χρόνια πολλά"; Πολλοί λίγοι. Δε θα ήταν πολύ πρακτικό να φτιάξεις ένα ημερολόγιο με όλες τις ημερομηνίες συγκεντρωμένες; Μάλλον ναι. Από την αρχική σελίδα, κάνοντας κλικ αριστερά στις "Εκδηλώσεις" και μετά "Γενέθλια", μεταφέρεσαι στη σελίδα με όλες τις ημερομηνίες γέννησης των φίλων σου ταξινομημένες ανά μήνα. Χαμηλά κάτω υπάρχει η εντολή "Εξαγωγή Γενεθλίων". Μόλις την κλικάρεις, σου ανοίγει ένα παράθυρο με ένα link, το πατάς και κάνοντας μερικά απλά βηματάκια, θα έχεις έτοιμο ένα ημερολόγιο, το οποίο θα μπορείς να βλέπεις μέσω iCal, Outlook ή Google Calendar.

Συνεχίζουμε με τις ενημερώσεις στο προφίλ σου. Όταν κάνεις update σε αυτό ή γράφεις κάποιο μήνυμα στον Τοίχο σου, μπορείς να βάλεις το "@" και μετά το όνομα ενός φίλου σου. Με αυτό το τρικ, ό,τι γράφεις, θα εμφανιστεί στον Τοίχο του φίλου σου, σα να είχες μπει στο προφίλ του και να το είχες γράψει. Μόνο που δε θα έχει χρειαστεί να κάνεις την παραπάνω κίνηση!

Αισίως φτάνουμε στην εφαρμογή νούμερο εννέα, η οποία διαφοροποιείται, ανάλογα με το αν έχεις Windows ή Mac. Αν έχεις Mac, χάρη στην εφαρμογή "Facebook Notifications", ένα εικονίδιο εγκαθίσταται στο menu bar, το οποίο θα γίνεται μπλε με κάθε νέα ειδοποίηση. Αν πάλι έχεις Windows, με τον Internet Explorer 9, μπορείς να καρφιτσώσεις το Facebook στο taskbar κι έτσι κάθε φορά που θα έχεις κάποια ειδοποίηση, θα ενημερώνεσαι από έναν κόκκινο αστερίσκο. Σε διαφορετική περίπτωση μπορείς να χρησιμοποιήσεις το "Facebook Desktop" και να μην έχεις πλέον την ανάγκη από κανέναν browser. Τέλος, αν δεν το έχεις κάνει πρόσφατα, τσέκαρε τη "Δημιουργία Ομάδας".

Οι δυνατότητες που παρέχει πλέον το Facebook είναι πολύ περισσότερες από τις αντίστοιχες του παρελθόντος. Θα μπορείς να επιλέξεις αν η ομάδα που θα δημιουργήσεις θα είναι "ανοικτή", "κλειστή" ή "μυστική" και να ορίζεις ποιοι θα έχουν πρόσβαση ή όχι στην ομάδα και τις δημοσιεύσεις της. Μαζί με τα μέλη θα μπορείτε να επεξεργάζεστε έγγραφα από την εντολή "Create Doc" στη δεξιά πλευρά της μπάρας στο εσωτερικό της ομάδας σας, να συζητάτε σε ιδιωτικά chatroom απερίσπαστοι και να στέλνετε ενημερώσεις. Σε περίπτωση που θελήσεις κάποια στιγμή να αποχωρήσεις από την ομάδα, απλά πατάς το μικρό γκρι "x" δίπλα από το όνομά της στην αριστερή γραμμή πλοήγησης του Facebook και αυτό ήταν.

Δεν υπάρχουν σχόλια :