"Βόμβα" και από τη Fitch!

Την ώρα που τα ρεπορτάζ σχεδόν όλων των διεθνών ΜΜΕ συγκλίνουν στο σενάριο της εθελοντικής διακράτησης των ομολόγων που λήγουν στην ερχόμενη τριετία 2012-2014, ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings χαρακτηρίζει ως χρεοκοπία κάθε ενδεχόμενο εθελοντικής αναδιάρθρωσης, ορίζοντας ως τέτοια την ανταλλαγή ομολόγων που ωριμάζουν, με άλλα, μεγαλύτερης προθεσμίας αποπληρωμής, αλλά με “σημαντικά λιγότερο πλεονεκτικούς όρους”, όπως τονίζει.

Συγκεκριμένα, οι αναλυτές του οίκου θεωρούν πως μόνο μια “καθαρή” ανταλλαγή ομολόγων με τους υπάρχοντες όρους των “παλαιών” εκδόσεων ΔΕΝ θα συνιστούσε χρεοκοπία, καθώς οιαδήποτε άλλη σχέση ανταλλαγής (με παροχή κινήτρων ή αλλαγή των όρων των αρχικών εκδόσεων) θα εκληφθεί ως “υποχρεωτική και επείγουσα ανταλλαγή” και κατά συνέπεια χρεοκοπία!

Ταυτόχρονα, συνεχίζεται το μπαράζ αρνητικών έως απαξιωτικών για τη χώρα μας δημοσιευμάτων από γερμανικά έντυπα.

Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt κυκλοφορεί με τίτλο «Ένα βήμα πιο κοντά στο χάος», παρουσιάζοντας στο σχετικό της άρθρο τις εξελίξεις στο μείζον θέμα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους. Όπου παρομοιάζει τη νέα προσπάθεια για χορήγηση βοήθειας προς την Ελλάδα με τον... “τετραγωνισμό του κύκλου”, λέγοντας πως δεν υπάρχει διάθεση από καμία πλευρά να κάνει πίσω στις θέσεις της, καθώς “η κυβέρνηση στο Βερολίνο θέλει να κάνει κάτι με τους ιδιώτες πιστωτές, ενώ ΕΚΤ και ΔΝΤ δεν θέλουν να δείξουν πως άγονται και φέρονται από τα ευρωπαϊκά πολιτικά όργανα”.

«Η Ελλάδα... δεν έχει τέλος» γράφει και η Süddeutsche Zeitung, που εστιάζει σε αυτό που ονομάζει “έλλειψη συμφωνίας και συντονισμένης πολιτικής μεταξύ του Βερολίνου, του Λουξεμβούργου, της Ουάσινγκτον και της Αθήνας”.

Επικριτικοί και οι αρθρογράφοι της Frankfurter Allgemeine Zeitung, που γράφει χαρακτηριστικά πως “οι Έλληνες δεν αναζητούν την ευθύνη στον εαυτό τους για τη μιζέρια, στην οποία έχουν περιπέσει. Προτιμούν να ρίχνουν την ευθύνη σε άλλους και κατά προτίμηση στην Άνγκελα Μέρκελ και στους Γερμανούς”...

Τέλος, και η Bild γράφει πως “οι Έλληνες περιγελούν την Ευρώπη και καταφέρνουν να πάρουν και νέα δισεκατομμύρια”.

Δεν υπάρχουν σχόλια :