Έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ζητούν τα Βρετανικά ΜΜΕ

«Η Ελλάδα θα πρέπει να βγει από την Ευρωζώνη» είναι ο τίτλος άρθρου του βρετανικού Guardian, ενώ ο αρθρογράφος Λάρι Έλιοτ, όπως και πολλοί συμπατριώτες του, «συμβουλεύουν» τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να «διώξουν την Ελλάδα από την ζώνη του ευρώ», στην οποία, βεβαίως, δεν ανήκει η Βρετανία.

Στο ίδιο πνεύμα κινείται και το άρθρο του δημάρχου του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον στη Daily Telegraph. Εκεί επιχειρηματολογεί υπέρ της πτώχευσης της Ελλάδας «ως μόνη δίκαιη τιμωρία για την προκλητική διαχείριση των δημοσιονομικών της».

Ο Τζόνσον, όπως και μεγάλη μερίδα των Τόρις της Βρετανίας, όπως γράφει ο Guardian, συμμερίζεται την άποψη ότι «η έξοδος μιας χώρας από την Ευρωζώνη δεν θα πρέπει να θεωρείται πλέον ταμπού».

Αντιθέτως, αναφέρει στο άρθρο του, «αυτή μοιάζει κάθε άλλο παρά αναπόφευκτη και όσο γρηγορότερα γίνει, τόσο το καλύτερο».

Στην ανάλυσή του ο Έλιοτ επισημαίνει ότι «οι προθέσεις των εμπνευστών του ευρώ ήταν οι καλύτερες (…), όμως τα κριτήρια του Μάαστριχτ δεν ήταν εφαρμόσιμα για όλα τα μέλη και επιπλέον δεν υπήρξαν όσο θα έπρεπε αυστηρά».

Το ευρώ δεν είναι ένα νόμισμα για όλους, εκτιμά ο αρθρογράφος και για το λόγο αυτό δύο λύσεις υπάρχουν: «είτε θα δημιουργηθεί ένα κλαμπ με βασικό πυρήνα τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Αυστρία και την Ολλανδία, είτε θα διαλυθεί ολόκληρο το οικοδόμημα με απρόβλεπτες συνέπειες».

Η τρίτη λύση για την Ελλάδα θα ήταν ο αποπληθωρισμός, δηλαδή μια κατακόρυφη πτώση τιμών και μισθών, σημειώνει ο Έλιοτ.

Όμως, αυτό είναι πρακτικά ανεφάρμοστο, συνεχίζει, λόγω του ότι η μέχρι σήμερα εφαρμογή αυτής της πολιτικής έχει επιδεινώσει τα δημοσιονομικά της χώρας και επιπλέον αυτό το δρόμο δεν τον αντέχει πλέον ο Έλληνας.
naxos-report.blogspot.com
Δημοσίευση σχολίου