Οι πρώτες φωτογραφίες διαστημικού λεωφορείου συνδεδεμένου στον ISS

Μέχρι σήμερα, κανένα ανθρώπινο μάτι δεν είχε μπορέσει να θαυμάσει αυτό το ντουέτο σε τροχιά: η NASA έδωσε στη δημοσιότητα τις πρώτες φωτογραφίες ενός διαστημικού λεωφορείου που βρίσκεται ελλιμενισμένο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Τις εικόνες τράβηξε ο Ιταλός αστροναύτης και ερασιτέχνης φωτογράφος Πάολο Νέσπολι, ο οποίος παρέμεινε στον ISS για έξι μήνες και έστειλε μεταξύ άλλων δεκάδες φωτογραφίες της Ελλάδας από το Διάστημα.

Ο Νέσπολι είχε την ευκαιρία να φωτογραφήσει από μακριά το διαστημικό λεωφορείου Endeavour καθώς απομακρυνόταν από τον σταθμό με ένα ρωσικό Soyuz που τον έφερε πίσω στη Γη.

Η συναρμολόγηση του πολυεθνικού τροχιακού εργαστηρίου ήταν η βασική αποστολή των διαστημικών λεωφορείων της NASA, μέχρι την οριστική συνταξιοδότησή τους φέτος.

Παρά τις πολυάριθμες πτήσεις, όμως, η φωτογράφηση του σκάφους την ώρα που βρισκόταν συνδεδεμένο στον ISS ήταν αδύνατη για λόγους ασφάλειας. Υπό κανονικές συνθήκες, τα ρωσικά Soyuz δεν μπορούν να βρίσκονται εν πτήσει όσο παραμένει συνδεδεμένο στον ISS το αμερικανικό σκάφος.

Αυτή τη φορά, όμως, έγινε μια εξαίρεση που επέτρεψε τη μοναδική φωτογράφηση. Το Endeavour, με το χώρο φόρτωσης ανοιχτό, διακρίνεται συνδεδεμένο σε μια από τις θυρίδες πρόσδεσης, κάτω από ένα ζεύγος ηλιακών συλλεκτών.

Ο ISS ουσιαστικά απαθανατίστηκε στην τελική μορφή του -οι συναρμολόγηση του συγκροτήματος ολοκληρώνεται φέτος έπειτα από 13 χρόνια εργασιών.

Το μόνο μεγάλο εξάρτημα που απουσιάζει από τις εικόνες είναι το Άλφα Μαγνητικό Φασματόμετρο (AMS), ένας ανιχνευτής κοσμικής ακτινοβολίας που θα αναζητήσει τη χαμένη αντιύλη του Σύμπαντος και την ακόμα πιο μυστηριώδη σκοτεινή ύλη.

To AMS μεταφέρθηκε σε τροχιά από το Endeavour και εγκαταστάθηκε στο εξωτερικό του ISS λίγο μετά τη φωτογράφηση στις 23 Μαΐου.

Χρειάστηκαν αρκετές ημέρες μέχρι να δημοσιοποιήσει η υπηρεσία τις φωτογραφίες του Νέσπολι, ο οποίος επέστρεψε στη Γη και αντικαταστάθηκε λίγες ημέρες αργότερα από άλλο Ιταλό αστροναύτη.

Το Endeavour πραγματοποίησε την τελευταία του προσεδάφιση την 1η Ιουνίου και τώρα ετοιμάζεται να γίνει έκθεμα σε μουσείο της Καλιφόρνια.

Το πρόγραμμα των διαστημικών λεωφορείων τερματίζεται οριστικά με την τελευταία αποστολή του Atlantis τον Ιούλιο.

Η NASA θα αναθέσει τις μεταφορές φορτίων στον ISS σε ιδιωτικές εταιρείες, ενώ τις μεταφορές πληρωμάτων θα αναλάβουν αποκλειστικά τα ρωσικά Soyuz.

Δεν υπάρχουν σχόλια :