Η Microsoft ετοιμάζει ήδη τα Windows 8

Πριν καλά-καλά εξαπλωθούν τα Windows 7, η Microsoft έδωσε μια πρόγευση για το επόμενο λειτουργικό σύστημα που έχει ήδη στα σκαριά και -προσωρινά τουλάχιστον- αποκαλείται "Windows 8".

Το λειτουργικό σύστημα της επόμενης γενιάς, σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερς και Γαλλικό, σχεδιάζεται έτσι ώστε να "τρέχει" τόσο σε προσωπικούς υπολογιστές, όσο και σε ταμπλέτες με οθόνες αφής. Το πρόγραμμα αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά το πολύ σε ενάμιση χρόνο, αν και η ακριβής ημερομηνία παραμένει επτασφράγιστο μυστικό. Η εταιρία συνήθως αφήνει να περάσουν δύο έως τρία χρόνια ανάμεσα στις εκδόσεις δύο διαδοχικών βασικών εκδόσεων του λειτουργικού συστήματός της, πράγμα που τοποθετεί την κυκλοφορία των "Windows 8" (τα οποία πιθανότατα θα έχουν τότε άλλο όνομα) ανάμεσα στον Οκτώβριο του 2011 και τον Οκτώβριο του 2012.

Τα πρώτα χαρακτηριστικά των επόμενων Windows παρουσιάστηκαν από τον Στίβεν Σινόφσκι, επικεφαλής του τμήματος Windows της Microsoft, στην τεχνολογική συνδιάσκεψη D9 στην Καλιφόρνια. Όπως είπε, "φορητοί υπολογιστές, ταμπλέτες, επιτραπέζιοι υπολογιστές - όλα μπορούν να λειτουργούν με ένα λειτουργικό σύστημα". "Όλα αυτά τα πράγματα που διαθέτει ένα iPad, μπορούμε να τα έχουμε και με τα Windows", πρόσθεσε.

Τα "Windows 8" θα χρησιμοποιούν το πρόγραμμα πλοήγησης Internet Explorer 10 και παράλληλα αναμένεται να ενσωματώνουν το πρόγραμμα διαδικτυακής τηλεφωνίας Skype, που η Microsoft μόλις εξαγόρασε. Επίσης θα αξιοποιούν πολλά χαρακτηριστικά του τελευταίου λειτουργικού συστήματος της Microsoft για κινητά, του Windows Phone 7. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη δυνατότητα του χρήστη να κινείται με την αφή, αλλά το λογισμικό θα λειτουργεί εξίσου καλά με το ποντίκι και το πληκτρολόγιο.

Η Microsoft αναμένεται να αποκαλύψει περισσότερα για το νέο λειτουργικό σύστημά της στα μέσα Σεπτεμβρίου, σε συνδιάσκεψη στην Καλιφόρνια. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ένα καλοσχεδιασμένο πρόγραμμα "Windows 8" θα βοηθήσει την εταιρία να κερδίσει έδαφος στην αγορά των "έξυπνων" κινητών και θα εντείνει τον ανταγωνισμό με το iPad της Apple, καθώς και με τις συσκευές που χρησιμοποιούν το Android της Google.
Δημοσίευση σχολίου