Νέα υποβάθμιση της Ελλάδας από την Moody’s

Η MOODY'S υποβάθμισε την Ελλάδα σε "Caa1" από "B1".
 
Την ίδια μέρα που υποτίθεται ότι φτάνουμε σε συμφωνία με την Τρόικα για το νέα οδυνηρά για τους πολίτες μέτρα προκειμένου να πάρουμε τη δόση του δανείου, ένα ακόμη βαρύ πλήγμα δέχεται η χώρα μας, με επίκεντρο την οικονομία καθώς  η Moody’s προχώρησε στην υποβάθμιση του ελληνικού χρέους κατά τρεις βαθμίδες και, συγκεκριμένα, σε "Caa1", από "B1", κάνοντας λόγο για πιθανότητα χρεοκοπίας κατά 50%, σε ορίζοντα πέντε ετών! Η δε προοπτική (outlook) των αξιολογήσεων είναι "αρνητική", σύμφωνα με τον οίκο.

Στην έκθεσή της η Moody΄s παραθέτει τους λόγους που αιτιολογούν την απόφαση υποβάθμισης:

1. Επικαλείται τον αυξημένο κίνδυνο η Ελλάδα να αποτύχει να σταθεροποιήσει την αναλογία χρέους προς ΑΕΠ, χωρίς να καταφύγει στην αναδιάρθρωση, δεδομένων των διογκούμενων προκλήσεων στην εφαρμογή των μέτρων που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση.

2. Επικαλείται την αυξημένη πιθανότητα πως οι υποστηρικτές της Ελλάδας (ΔΝΤ, ΕΚΤ και Ε.Ε.) θα απαιτήσουν κάποια στιγμή στο μέλλον τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών στην αναδιάρθρωση του χρέους, ως προϋπόθεση για την παροχή περαιτέρω στήριξης.
Τι λέει το υπουργείο
Σε μία προφανή ένδειξη αμηχανίας – για να μην πούμε απόγνωσης – το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι ο διεθνής οίκος έχει επηρεαστεί από τα δημοσιεύματα στον τύπο!

Λέει χαρακτηριστικά η επίσημη ανακοίνωση:

“Η απόφαση υποβάθμισης από τον οίκο Moody’s γίνεται την ίδια στιγμή που βρίσκονται στην Ελλάδα για να αξιολογήσουν το οικονομικό πρόγραμμα της χώρας οι εκπρόσωποι της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ. Επηρεάζεται από την έντονη φημολογία στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο και παραβλέπει τις δεσμεύσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης, προκειμένου να επιτύχει τον δημοσιονομικό στόχο για το 2011,  αλλά και να επιταχύνει το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο οίκος αναγνωρίζει τις προσπάθειες της χώρας, αλλά την ίδια στιγμή προχωρά σε υποβάθμιση, αναμένοντας την υλοποίηση των δεσμεύσεων αυτών, προκειμένου να προχωρήσει σε αναβάθμιση.

Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει ήδη επιτύχει σημαντικούς δημοσιονομικούς στόχους και τις επόμενες ημέρες θα καταθέσει στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής, με το οποίο αναλαμβάνει ακόμα πιο συγκεκριμένες δεσμεύσεις με στόχο την συνέχιση της δημοσιονομικής προσπάθειας, αλλά και την απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων στην κοινωνία.

Στόχος είναι να απελευθερωθούν οι δυνάμεις της αγοράς, που θα επιτευχθεί και με την έξοδο του Δημοσίου από την επιχειρηματική αρένα, δίνοντας αναπτυξιακή προοπτική στην οικονομία. Όσο για την πολιτική κόπωση που επικαλείται η ανακοίνωση της Moody’s, η Κυβέρνηση έχει κάνει απολύτως ξεκάθαρο ότι επιδιώκει την ευρύτερη δυνατή συνεννόηση γύρω από τις μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γίνουν, αλλά θα προχωρήσει σε κάθε περίπτωση αταλάντευτη στο δρόμο που έχει χαράξει για τη σωτηρία της χώρας”…

M’αυτά και μ’ αυτά, από τον …πάτο, δηλαδή από την τελευταία βαθμίδα αξιολόγησης μας χωρίζουν μόλις τρία σκαλοπάτια…
Δημοσίευση σχολίου