Η Moody’s απειλεί με υποβάθμιση και τις ΗΠΑ!

Μετά την «άσωτη» Ελλάδα που εκ των προτέρων κρίθηκε αναξιόχρεη από ολιγάριθμους αναλυτές, «ειδικούς» των περιβόητων οίκων αξιολόγησης, των ιδιωτικών εταιρειών δηλαδή που το σύνολο (;) των δραστηριοποιούμενων στη διεθνή οικονομική σκηνή έχει αναγορεύσει σε «τιμητές» προσπαθειών λαών και κυβερνήσεων, σε «τιμωρούς» οικονομιών και σε ρυθμιστές ακόμα και της επιβίωσης κρατών, μετά την ταλανισμένη από την οργή της Φύσης Ιαπωνία, τώρα στο στόχαστρο των «βαθμολογητών» μπαίνουν κι αυτές ακόμα οι Ηνωμένες Πολιτείες!

Πρώτη μπαίνει στο… χορό η Moody’s που φαίνεται πως είχε πολλή δουλειά τις τελευταίες ημέρες. Οι ειδικοί της τα … μέτρησαν και αποφάσισαν πως τρεις από τις τέσσερις μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες (Bank of America Merrill Lynch, Wells Fargo και Citigroup) που εμπλέκονται στο σκάνδαλο με τα περιβόητα «τοξικά στεγαστικά δάνεια» του 2008 – και ούτως ή άλλως αντιμετωπίζουν τη δικαστική έρευνα για την υπόθεση αυτή – πιθανότατα θα υποβαθμιστούν.

Λίγες ώρες αργότερα όμως εξέδωσε «αυστηρή προειδοποίηση» στην οποία ευθέως … απειλεί τις ΗΠΑ με υποβάθμιση (Σ.Σ: η ακριβής διατύπωση λέει πως «η αμερικανική οικονομία θα τεθεί υπό αξιολόγηση για υποβάθμιση») εάν Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι δεν καταλήξουν σε συμφωνία και δεν εγκριθεί από το Κογκρέσο η αύξηση του ορίου δανεισμού στις επόμενες εβδομάδες.

Πρόκειται για την χρονίζουσα διαμάχη μεταξύ της κυβέρνησης Ομπάμα και των Ρεπουμπλικάνων αναφορικά με την αύξηση ή μη του «ορίου χρέους» στις ΗΠΑ, ένα όριο που έχει ήδη ξεπεραστεί από το Μάιο.

Λέει λοιπόν η Moody’s πως εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία τότε η πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ κινδυνεύει με απώλεια της σημερινής ανώτατης αξιολόγησης AAA. Εάν αυτό δεν είναι ευθεία παρέμβαση στις πολιτικές εξελίξεις μιας χώρας τότε οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους…

Δεν υπάρχουν σχόλια :