Spiegel:«Να πει επιτέλους την αλήθεια η Μέρκελ»

Το γερμανικό περιοδικό καλεί τους Ευρωπαίους πολιτικούς σε δημοσίευμα με τίτλο «Σώστε το Ευρώ» να πουν την αλήθεια στους ψηφοφόρους ότι θα πρέπει να βοηθήσουν την Ελλάδα, και ότι αυτό «θα τους κοστίσει ακριβά».

Παράλληλα, σε άλλο «ζουμερό» απόσπασμα τονίζει ότι «η Γερμανίδα καγκελάριος θα πρέπει να εγκαταλείψει τη δημόσια ρητορική της που εναλλάσσεται ανάμεσα στο να προσβάλλει τους Έλληνες και να τους κάνει τα χατίρια».


Το Spiegel εξετάζει δύο σενάρια. Το πρώτο αφορά την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και τον περιορισμό της Eυρωζώνης στα κράτη που μπορούν να ανταπεξέλθουν σε συγκεκριμένες οικονομικές απαιτήσεις. Τα υπόλοιπα κράτη θα κληθούν να επιστρέψουν στα εθνικά τους νομίσματα.

Το περιοδικό αναφέρει ότι εάν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ οι συνέπειες θα είναι οι εξής: Η δραχμή θα χάσει αξία σε σχέση με το ευρώ, το χρέος της χώρας θα διογκωθεί και η Ελλάδα θα βρεθεί σε μεγαλύτερη κρίση. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα καταρρεύσει, εκτιμά το Spiegel, ενώ προβλήματα θα αντιμετωπίσουν και άλλες χώρες επειδή η Ελλάδα δεν θα μπορεί να αποπληρώσει το χρέος της.


Αυτό θα οδηγούσε σε τεράστια πακέτα διάσωσης από την Ελλάδα και τις άλλες χώρες του ευρώ, ενώ θα κινδυνεύσει και η ενιαία αγορά της ΕΕ.


«Δεν θα γίνει αυτό» εκτιμά το Spiegel. Ο λόγος που το σενάριο αυτό αποκλείεται δεν είναι η αξιοπιστία των δηλώσεων της Άνγκελα Μέρκελ -αξιοπιστία, η οποία το περιοδικό αναφέρει ότι δεν υπάρχει πια-, αλλά το ότι κάτι τέτοιο θα κόστιζε περισσότερο στα μέλη της Eυρωζώνης.


Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται, σύμφωνα με το δημοσίευμα, να ακολουθήσουν τον δρόμο της προσπάθειας εξισορρόπησης των ευρωπαϊκών οικονομιών.


«Πρέπει να παραδεχθεί στον εαυτό της και στο κοινό ότι οι προσπάθειες διάσωσης θα κρατήσουν πολύ περισσότερο από ότι είχε σχεδιαστεί αρχικά και θα είναι πιο ακριβές. Πρέπει να εξηγήσει στους ψηφοφόρους της ότι τα δισεκατομμύρια ευρώ που ξοδεύονται για τη διάσωση δεν αποτελούν ελεημοσύνη σε τεμπέληδες νότιους Ευρωπαίους, αλλά αποτελούν εγγύηση βασική για την εξασφάλιση της οικονομικής ευημερίας της Γερμανίας» αναφέρει ο συντάκτης του δημοσιεύματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια :