ZEIT: Επιστολή προσωπικοτήτων για μια «στενότερη πολιτική Ένωση»

Κορυφαίοι πολιτικοί, οικονομολόγοι και φιλόσοφοι δημοσιεύουν στην ιστοσελίδα της γερμανικής εφημερίδας ZEIT ανοιχτή επιστολή υπέρ της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης ασκώντας κριτική στη διαχείριση της κρίσης από την ΕΕ.

Στον υπότιτλο διαβάζουμε: «Στην ευρωπαϊκή αυτή κρίση η πολιτική πρέπει να πάρει αναλάβει και πάλι το τιμόνι αντί απλώς να αντιδρά. Μια ανοιχτή επιστολή κατά των νέων πακέτων λιτότητας και υπέρ της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».
Ακολουθεί η ανοιχτή επιστολή των ευρωπαϊκών προσωπικοτήτων:

«Η κρίση στην ευρωζώνη είναι μια από τις μεγαλύτερες δοκιμασίες για την ΕΕ, την οποία η ΕΕ δεν χειρίστηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Για πολύ καιρό οι φορείς λήψης αποφάσεων απλώς αντιδρούσαν, αντί να καταβάλλουν προσπάθειες για να δαμάσουν τις αιτίες της κρίσης. Αυτή η «ad hoc» πολιτική υπονόμευσε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Προκάλεσε σύγχυση και δυσπιστία μεταξύ των ευρωπαίων πολιτών. Θα πρέπει να αλλάξουμε αυτό τον τρόπο προσέγγισης. Η πολιτική ηγεσία πρέπει να αποκατασταθεί για να αποφευχθεί ακόμα μεγαλύτερη ζημιά.

«Δεν χρειαζόμαστε συνεχώς νέα μέτρα λιτότητας»

Απευθύνουμε έκκληση σε όλους τους ευρωπαϊκούς φορείς λήψης αποφάσεων να υιοθετήσουν ξανά την πολιτική ατζέντα και να εργαστούν πάνω σε ένα μελλοντικό σχέδιο για μια επιτυχημένη και ενωμένη ευρωζώνη. Χρειαζόμαστε μια νέα αξιόπιστη πρόταση για οικονομικές μεταρρυθμίσεις και ανάπτυξη, στην οποία να μπορέσουν να συμφωνήσουν όλοι οι Ευρωπαίοι, τόσο στο Νότο όσο και στο Βορρά. Αυτό που δεν χρειαζόμαστε είναι συνεχώς νέα μέτρα λιτότητας, τα οποία ούτε εμπιστοσύνη καλλιεργούν, ούτε την κοινωνική συνοχή διασφαλίζουν. Χρειαζόμαστε νέους και αποτελεσματικούς κυβερνητικούς μηχανισμούς, οι οποίοι θα διαρθρώσουν τα θεσμικά ελλείμματα στην ευρωζώνη και θα προωθήσουν έναν στενότερο συντονισμό της δημοσιονομικής πολιτικής. Η νομισματική ένωση δεν λειτουργεί δίχως μια στενότερη πολιτική ένωση. Αυτό θα πρέπει να αναγνωριστεί και να εφαρμοστεί αντί να διακινδυνεύουμε την κατάρρευση της ευρωζώνης. Μια κατάρρευση θα συνοδεύονταν από απρόβλεπτες πολιτικές και οικονομικές συνέπειες.

Επιτακτική η αλλαγή πορείας
 
Ανησυχούμε για την παρούσα κατάσταση στην ΕΕ, κυρίως λόγω των μακροπρόθεσμων συνεπειών, που ενδεχομένως θα προκύψουν. Μόνο μια συνειδητοποιημένη νέα πολιτική είναι σε θέση να αποκαταστήσει την νομισματική σταθερότητα της ευρωζώνης και το μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Είναι πλέον καιρός να αλλάξουμε ρότα και να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση.

Την επιστολή υπογράφουν μεταξύ άλλων: ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουλιάνο Αμάτο, ο Γερμανός φιλόσοφος Γιούργκεν Χάμπερμας, ο Ντέιβιντ Χέλντ από το LSE, o Γάλλος φιλόσοφος Μπερνάρ-Ανρί Λεβί, ο πρώην πρωθυπουργός της Δανίας Πόουλ Νίρουπ Ράσμουσεν και ο Μάρτιν Σούλτς, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των σοσιαλδημοκρατών στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :