Ζητούνται 4,5 δισ. ευρώ για να καλυφθούν και άλλες μαύρες τρύπες

Με δύο εκδόσεις εντόκων γραμματίων, μέχρι το τέλος Ιουλίου, θα επιχειρήσει να καλύψει το υπουργείο Οικονομικών τη μαύρη τρύπα των περίπου 4,5 δισ. ευρώ που εξακολουθεί να υπάρχει στο δημόσιο ταμείο, προκειμένου να καλύψει τις υποχρεώσεις του μέχρι το τέλος Αυγούστου.
 
Γιατί, μπορεί η 5η δόση των 12 δισ. ευρώ να έρχεται οσονούπω στη χώρα μας, και μπορεί το δημόσιο αποθεματικό να μετρά μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο, το άθροισμα τους δεν είναι αρκετό για να κλείσει όλες τις ανοικτές εκκρεμότητες του ελληνικού δημοσίου. Χρειάζονται επειγόντως άλλα περίπου 4,5 δισ. ευρώ και γι αυτό, για μια ακόμα φορά επιστρατεύεται η λύση των εκδόσεων.

Όμως, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα τα καταφέρει. Ιδιαίτερα αν ισχύσει, όπως λέγεται, η ντιρεκτίβα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), σύμφωνα με την οποία από τούδε και στο εξής δεν θα γίνονται δεκτά τα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου ως εγγύηση για την παροχή φτηνής ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες.
 
Σε αυτή την περίπτωση, οι τελευταίες, χάνουν κάθε κίνητρο συμμετοχής, οπότε και η εύκολη κάλυψη των εντόκων γραμματίων περνά στο παρελθόν. Γι' αυτό κι αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, η πρώτη απ' αυτές, προκειμένου να διαπιστωθεί στην πράξη αν η ΕΚΤ θα κάνει πράξη την απειλή της ή θα προτιμήσει να κάνει τα... στραβά μάτια, για μια ακόμα φορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια :