Ο βελγικός Τύπος για τις εξελίξεις στην Ελλάδα

Εκτενείς αναφορές στις χθεσινές εξελίξεις στην Αθήνα περιέχει ο σημερινός βελγικός Τύπος.Η γαλλόφωνη εφημερίδα «L Echo» δημοσιεύει πρωτοσέλιδο άρθρο με τίτλο: «Το ελληνικό ναι ανακουφίζει τις αγορές», ενώ στις εσωτερικές σελίδες υπάρχει ολοσέλιδο αφιέρωμα στην Ελλάδα.

«Ο δρόμος το φοβόταν, αλλά οι αγορές το περίμεναν: το Ελληνικό Κοινοβούλιο αποφάνθηκε υπέρ του σχεδίου που προορίζεται να σώσει τη χώρα από τη χρεοκοπία» αναφέρει η εφημερίδα, τονίζοντας πως από την πλευρά των αγορών, ιδιαίτερα της Ευρωζώνης, οι επενδυτές χαιρέτησαν την ψήφο του Κοινοβουλίου.

«Τα Χρηματιστήρια κέρδισαν ως και 2%, ή και λίγο παραπάνω και το ευρώ συνέχισε την ανοδική του πορεία. Η ανακούφιση διαφαίνεται. Από την άλλη, οι αγορές γνωρίζουν ότι αυτή η ψήφος δεν θα επιτρέψει να σβηστούν με τη μία, ως από κάποιο μαγικό ραβδί, τα προβλήματα που συνδέονται με τη χρηματοοικονομική κατάσταση της Ελλάδας», σημειώνει η εφημερίδα.

«Με αναστεναγμό ανακούφισης υποδέχτηκαν στην Ευρώπη, την Αμερική και σχεδόν σε ολόκληρη την υφήλιο την είδηση της ψήφισης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος από την πλειοψηφία της Βουλής των Ελλήνων», αναφέρει, εξάλλου, η ολλανδόφωνη «De Tijd» στο σημερινό κύριο (πρωτοσέλιδο) θέμα της, που φέρει τον τίτλο «Η Αθήνα καίγεται, ενώ ο κόσμος παίρνει μια βαθιά ανάσα». Η εφημερίδα εκτιμά, ότι μετά το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας υπερπηδήθηκε το πρώτο κρίσιμο εμπόδιο που έφρασσε το δρόμο για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης, γεγονός που σημαίνει ότι απομακρύνεται για την ώρα το ενδεχόμενο μιας ελληνικής χρεοκοπίας.

Αναφερόμενη στη σημερινή ψηφοφορία επί του εφαρμοστικού νόμου, η ίδια εφημερίδα, σε ανάλυση υπό τον τίτλο «Κρίσιμο το σημερινό δεύτερο εμπόδιο», μιλάει για μια «ιδιαίτερα επίφοβη» ψηφοφορία, η έκβαση της οποίας είναι κάθε άλλο παρά σίγουρη. Ιδίως το σκέλος του νόμου που αφορά τσις ιδιωτικοποιήσεις», συνεχίζει η εφημερίδα, «έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις, καθώς η κοινή γνώμη στην Ελλάδα θεωρεί ότι πρόκειται περί ενός ξεπουλήματος εθνικού πλούτου». Επισημαίνει ότι η έγκριση του εφαρμοστικού νόμου αποτελεί απαράβατο όρο τόσο για την ΕΕ όσο και για το ΔΝΤ, σχετικά με την εκταμίευση της επόμενης δόσης, καθώς υπάρχει μεγάλη δυσπιστία για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης στον τομέα αυτό, στο βαθμό που παρόμοιες δεσμεύσεις κατά το παρελθόν έχουν παραπεμφθεί στις καλένδες. Εάν όλα κυλήσουν ομαλά, παρατηρεί η εφημερίδα, τα μαύρα σύννεφα της χρεοκοπίας που έχουν συγκεντρωθεί πάνω από την Αθήνα θα διαλυθούν για κάποιο διάστημα. Καταλήγοντας, ο αρθογράφος σημειώνει, ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στο ζήτημα της εθελοντικής συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο κυοφορούμενο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας, καθώς χώρες όπως η Φινλανδία και η Ολλανδία δείχνουν να αίρουν τις επιφυλάξεις τους.

Εξάλλου, στη σημερινή «De Tijd» δημοσιεύεται συνέντευξη που παραχωρεί ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Χρ. Σταϊκούρας, υπό τον τίτλο «Η ΕΕ και το ΔΝΤ δεν καταλαβαίνουν την Ελλάδα».

Ακολουθεί η πλήρης μετάφραση της συνέντευξης, στην οποία ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας εξηγεί τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης γύρω από την ελληνική κρίση:

Ερ: Γιατί το κόμμα σας καταψήφισε τις μεταρρυθμίσεις;

Απ: Διότι είμαστε εναντίον της αύξησης των φορολογικών συντελεστών στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση. Είναι ακατανόητο σε περίοδο βαθιάς ύφεσης να αυξάνει η κυβέρνηση σε τέτοιο βαθμό τους φόρους. Το μόνο που καταφέρνει με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση είναι να σπρώχνει τη χώρα ακόμα πιο βαθιά στην ύφεση. Είμαστε σύμφωνοι με πολλά από τα μέτρα που περιλαμβάνει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Υποστηρίζουμε τις περικοπές, την μείωση του δημοσίου τομέα και τις ιδιωτικοποιήσεις ευρείας κλίμακας. Είμαστε, όμως, αντίθετοι με την αύξηση της φορολογίας επειδή είναι αντιπαραγωγική.

Ερ: Σύμφωνα με το ΔΝΤ και την ΕΕ είναι όμως απαραίτητη η αύξηση της φορολογίας για να επιτευχθεί αύξηση των εσόδων.

Απ: Η ΕΕ και το ΔΝΤ δεν καταλαβαίνουν την Ελλάδα. Νομίζουν ότι οι αυξήσεις της φορολογίας θα οδηγήσουν σε αύξηση των εσόδων. Αλλά αυτό δεν πρόκειται να συμβεί διότι υπάρχει εκτεταμένη φοροδιαφυγή. Εάν αυξήσεις την φορολογία στην Ελλάδα, το μόνο που θα καταφέρεις είναι να έχεις ακόμα μεγαλύτερη φοροδιαφυγή. Σύμφωνα με υπολογισμούς της Alpha bank, η φοροδιαφυγή πέρυσι ανήλθε σε 2 δισ. ευρώ.

Ερ: Το κόμμα σας βρισκόταν στην εξουσία, την περίοδο κατά την οποία το χρέος διογκώθηκε. Δεν είναι παράδοξο εσείς τώρα να αντιτίθεστε τόσο σθεναρά στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων;

Απ: Όχι. Το κόμμα μου ήταν οκτώ χρόνια στην εξουσία. Πριν από την περίοδο εκείνη, στην εξουσία βρίσκονταν επί μακρόν το ΠΑΣΟΚ. Το χρέος διογκώθηκε κατά την περίοδο διακυβέρνησης και των δύο κομμάτων.

Ερ: Δεν θα ήταν όμως καλύτερο εάν αναζητούσατε μια συναίνεση με την κυβέρνηση; Την προηγούμενη εβδομάδα το κόμμα σας αποχώρησε από την αίθουσα του Κοινοβουλίου λίγο πριν από την διεξαγωγή μιας κρίσιμης ψηφοφορίας, με αφορμή μια συζήτηση για το πότε πραγματικά εγκαθιδρύθηκε η δημοκρατία στην Ελλάδα, το 1974 ή το 1981. Μια τέτοια όμως συζήτηση δεν είναι περισσότερο δουλειά των ιστορικών;

Απ: Όχι, αυτή είναι μια συζήτηση που επανέρχεται ανά τακτά διαστήματα στον δημόσιο διάλογο στην Ελλάδα. Ένα μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα έγινε δημοκρατική χώρα μόλις το 1981, όταν το Σοσιαλιστικό Κόμμα ήλθε στην εξουσία. Αυτό, όμως, δεν είναι αλήθεια και δεν πρόκειται ποτέ να κάνουμε πίσω σε αυτό το θέμα. Ειρήσθω εν παρόδω, επιστρέψαμε στην αίθουσα μετά από πέντε λεπτά.

Ερ: Από τις δημοσκοπήσεις προκύπτει ότι η κοινή γνώμη δεν έχει μεγάλη εμπιστοσύνη προς τους πολιτικούς. Γιατί συμβαίνει κάτι τέτοιο;

Απ: Η κοινή γνώμη είναι θυμωμένη με τα μέτρα που προβλέπει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και το όλο πολιτικό σύστημα. Είναι απελπισμένοι.

Ερ: Δεν είναι θυμωμένοι και με την διαφθορά των πολιτικών;

Απ: Βεβαίως και έχουν απόλυτο δίκιο.
tsantiri.gr
Δημοσίευση σχολίου