Δοκιμή υπερηχητικού πυραύλου από Ιράν

Σε δοκιμές πολλών πυραύλλων εδάφους – θαλάσσης, μεταξύ των οποίων και ενός νέου υπερηχητικού πυραύλου με βεληνεκές 300 χιλιομέτρων, προχώρησε σήμερα το Ιράν στα στενά του Χουρμούζ, σύμφωνα με το αραβόφωνο ιρανικό τηλεοπτικό δίκτυο αλ-Αλάμ. Οι Πασνταράν (έτσι αποκαλούνται οι Φρουροί της Επανάστασης) εκτόξευσαν δύο Χαλίτζ Φαρς (“Περσικός Κόλπος”).
Πρόκειται για ένα βαλλιστικό πύραυλο εναντίον πλοίων που είχε παρουσιαστεί για πρώτη φορά το Φεβρουάριο και είναι, σύμφωνα με την Τεχεράνη, ικανός να πλήξει στόχους σε απόσταση 300 χλμ., κινούμενος με ταχύτητα 3 Μαχ.

Εξοπλισμένος με μία κεφαλή 650 κιλών εκρηκτικών, ο πύραυλος αυτός έχει σχεδιαστεί και κατασκευάζεται εξ ολοκλήρου από τους Φρουρούς της Επανάστασης, οι οποίοι παράγουν τους περισσότερους πυραύλους που διαθέτουν, περιλαμβανομένων βαλλιστικών.

Ένας πύραυλος εδάφους-θαλάσσης Τοντάρ (“Κεραυνός”) με βεληνεκές “από 100 ως 200 χλμ.”, σύμφωνα με τους Φρουρούς της Επανάστασης επίσης εκτοξεύθηκε στο πλαίσιο των γυμνασίων τα οποία άρχισαν την περασμένη εβδομάδα.

Οι πύραυλοι ερρίφθησαν στις περιοχές Μπαντάρ και Τζασκ, στον Ινδικό ωκεανό, στην ανατολική πλευρά των στενών του Χορμούζ, από όπου περνά το 40% των δεξαμενόπλοιων που μεταφέρουν πετρέλαιο σε διεθνές επίπεδο.
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια :