ΕΣΕΕ: Η χώρα μας παραμένει πρωταθλήτρια στην περιστολή του εργατικού κόστους

"Πρωταθλήτρια Ευρώπης στην περιστολή του εργατικού κόστους και στη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων στο δημόσιο αλλά και ιδιωτικό τομέα" συνεχίζει να αναδεικνύεται και το 2011 η χώρα μας, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.

Η αναφορά αυτή περιλαμβάνεται στην ανακοίνωση της ΕΣΕΕ με την οποία υπενθυμίζεται ότι αυξάνονται από 1ης Ιουλίου 2011 τα κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων των εργαζομένων στις εμπορικές επιχειρήσεις κατά 1,6%, σύμφωνα με την Εθνική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Σημειώνεται ότι το ποσοστό 1,6% ισούται με την ετήσια μεταβολή του Ευρωπαϊκού πληθωρισμού για το έτος 2010.


Όπως αναφέρεται σε ανάλυση του Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, για το πρώτο τρίμηνο του 2011, οι ειδικοί ευρωδείκτες δείχνουν ότι η μονάδα υπολογισμού του κόστους ανά ώρα εργασίας στην Ελλάδα υποχώρησε κατά -6,8% σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι, όταν ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 2,6% και στο σύνολο της ΕΕ των 27 κατά 2,7%.


Η επίδοση της χώρας μας είναι η πιο ανταγωνιστική, με την Ιρλανδία να ακολουθεί με -2,2%. Όλες οι άλλες χώρες μέλη της ΕΕ το ίδιο διάστημα είδαν το κόστος εργασίας τους να αυξάνεται. Το κόστος που αφορά τις αποδοχές των εργαζομένων μειώθηκε στη χώρα μας κατά -6,2%, έναντι αύξησης 2,3% στην Ευρωζώνη και 2,6% στην ΕΕ των 27 και μόνο η Ιρλανδία μας ακολούθησε, με μικρότερη όμως μείωση της τάξης του -2,6%.


Η μεγάλη βελτίωση σημειώθηκε στα μη μισθολογικά κόστη, όπου το πρώτο τρίμηνο φέτος, επιτεύχθηκε μείωση κατά -9,3%, όταν σε Ευρωζώνη και ΕΕ των 27 σημειώθηκαν αυξήσεις 3,6% και 3,5%. Και σε αυτήν την περίπτωση, ωστόσο, η Ελλάδα αναδείχθηκε πρωταθλήτρια, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στην περικοπή του μη μισθολογικού κόστους με ταυτόχρονη μείωση των αποδοχών.


Η Μάλτα και η Πολωνία, όπως υπογραμμίζεται, πέτυχαν μειώσεις μη μισθολογικού κόστους στο -1,6% και -1,8% αντίστοιχα, με αυξήσεις αποδοχών 1,1 % και 3,5%, σε μία βελτίωση του ανταγωνισμού πιο «φιλική» προς τον εργαζόμενο και τις καταναλωτικές δαπάνες που αυτός στηρίζει. Σε επίπεδο κλάδων, η Ελλάδα παρουσιάζει μειώσεις αποδοχών -6,1% στη βιομηχανία, -1,8% στις κατασκευές και -6,7% στο εμπόριο και τις υπηρεσίες, ενώ η μείωση του μη μισθολογικού κόστους είναι αντίστοιχα -9,9%, -0,4% και -9,3%.


Η ΕΣΕΕ χαρακτηρίζει ιδιαίτερα σημαντικό και ενδεικτικό του σημαντικού ρόλου του εμπορίου στην απασχόληση το γεγονός ότι, όταν η ανεργία στη χώρα μας έχει εκτιναχθεί «στατιστικά» στο 16%, ο κλάδος του εμπορίου αντιστέκεται σθεναρά και παρά τη συνεχή μείωση των εργοδοτών κατά 8%, η ετήσια μεταβολή στη μείωση της απασχόλησης στο εμπόριο περιορίζεται στο 1/3 του ποσοστού της ανεργίας και μόλις στο -5%.


"Ο συνδυασμός της μικρής αλλά πολύ σημαντικής, ψυχολογικά, αύξησης των κατώτατων μισθών σε συνδυασμό με τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους πρέπει να αξιοποιηθεί σωστά και μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά κατά του μνημονιακού κλίματος, επιτρέποντας μεσοπρόθεσμα ουσιαστικές αυξήσεις για όλους τους εργαζομένους και τους εργοδότες στο ελληνικό εμπόριο" σημειώνει η ΕΣΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :