Τι ζήτησε ο Σόιμπλε από τον Βενιζέλο - Υπόσχεση για βοήθεια από τους Γερμανούς βιομήχανους

Το μήνυμα του Σόιμπλε προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο ήταν "τρέξτε τις μεταρρυθμίσεις και εμείς θα συμβάλλουμε στην ανάπτυξη".

Το βάρος στην ανάπτυξη πρέπει να πέσει πλέον στην Ελλάδα, με την απαραίτητη προϋπόθεση βεβαίως ότι η χώρα μας θα τηρήσει απαρρέγκλιτα τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει μέσω του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου, όπως προέκυψε από το ραντεβού που είχε ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος με τον γερμανό ομόλογό του Βολφγκανγκ Σόϊμπλε.

Η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε μέσα στις επόμενες 90 ημέρες, να περάσει από την Βουλή περίπου 35 μέτρα-παρεμβάσεις, που θα περιλαμβάνονται μέσα σε 12 νομοθετήματα.

Άμεση προτεραιότητα είναι η σύσταση του Ταμείου Διαχείρισης Περιουσίας έως τις 11 Ιουλίου και ακολουθούν παρεμβάσεις όπως τα λουκέτα σε δημόσιους οργανισμούς, το νέο ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και η επανεξέταση των αναπηρικών συντάξεων.

Συγκεκριμενα, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος είχε αργά σήμερα το βράδυ το πρώτο του τε-α-τετ με στο Βερολίνο με τον Υπουργό Οικονομικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Κατά διάρκεια του δείπνου εργασίας, οι δύο Υπουργοί συζήτησαν για τα τρέχοντα ευρωπαϊκά ζητήματα. Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν και η κρίση χρέους στην ευρωζώνη, με ιδιαίτερη έμφαση στην πρόοδο του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα.

Ο κ. Σόιμπλε εξήρε τις μεταρρυθμιστικές και οικονομικές προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και χαιρέτισε την έγκριση από την Βουλή, την περασμένη εβδομάδα, του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής και του εφαρμοστικού του νόμου.

Οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν πως τα μέτρα που νομοθετήθηκαν πρέπει τώρα να εφαρμοστούν άμεσα, με σκοπό την επιτάχυνση της οικονομικής ανόρθωσης της χώρας.

Όπως τονίστηκε, επιπροσθέτως των μέτρων, τώρα είναι αναγκαία μια νέα ώθηση για να υποστηριχθεί η ανάπτυξη. Η ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα και των ιδιωτικών επενδύσεων είναι απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε η Ελλάδα να πετύχει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς στο άμεσο και μακροπρόθεσμο διάστημα. Στο πλαίσιο αυτό, η συζήτηση επικεντρώθηκε επίσης στην πιθανή σύμπραξη γερμανικών επιχειρήσεων.

Πριν την συνάντηση του με τον κ. Σόιμπλε, ο κ. Βενιζέλος συναντήθηκε με εκπροσώπους της ομοσπονδίας γερμανικών βιομηχανιών (BDI). Οι εκπρόσωποι των γερμανικών βιομηχανιών επιβεβαίωσαν την ετοιμότητα τους να στηρίξουν την Ελλάδα στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :