Απελευθέρωση επαγγελμάτων. Εμπορος όπλων με ποινικό μητρώο!

Τα επαγγέλματα του εμπόρου όπλων και των εταιρειών σεκιούριτι «απελευθέρωσε» από το Σάββατο η κυβέρνηση, καθώς δεν εκδόθηκαν τα Προεδρικά Διατάγματα που θα έθεταν προϋποθέσεις (π.χ. λευκό ποινικό μητρώο).

Ανέτοιμη ήταν η κρατική μηχανή στις 2 Ιουλίου για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχουν εκδοθεί πάρα πολύ σημαντικά Προεδρικά Διατάγματα, μεταξύ των οποίων ακόμη και αυτό που θα εξαιρούσε από τη λίστα των πάνω από 400 επαγγελμάτων εκείνο των εμπόρων όπλων.

Σχετική πρόθεση έχει εκφραστεί εγγράφως (μαζί με άλλες εξαιρέσεις) από το αρμόδιο υπουργείο, αλλά το νομικό κείμενο δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Το ίδιο ισχύει για δεκάδες άλλες περιπτώσεις εξαιρέσεων που επιθυμούν να θέσουν τα αρμόδια υπουργεία, αλλά και για τις 15 Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις και Προεδρικά Διατάγματα για την εφαρμογή της νομοθεσίας σε δικηγόρους, συμβολαιογράφους, μηχανικούς, αρχιτέκτονες και ορκωτούς λογιστές (πληροφορίες αναφέρουν ότι σχεδόν έτοιμο είναι αυτό για τους δικαστικούς επιμελητές).

Προβλήματα υπάρχουν και σε άλλες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στο λιανικό εμπόριο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΣτΕ έχει αποδεχτεί τη διατήρηση του «κλειστού» επαγγέλματος του πλανόδιου εμπορίου και των λαϊκών αγορών με την αιτιολογία ότι πρόκειται για ευεργέτημα.

Ωστόσο, η απόφαση δεν έχει ρυθμιστεί και με νόμο που να διατηρεί τα εμπόδια εισόδου για να μην κατακλυστούν οι αγορές με νέους πλανόδιους, προκαλώντας δικαστικές διαμάχες με όσους κρίνουν ότι θίγονται.

Το ίδιο ισχύει και για την ύπαρξη οικονομικών αδειών πριν από την κατασκευή μεγάλων εμπορικών κέντρων και φαίνεται ότι επίσης διατηρείται καθώς θα προκαλούσε, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, πολύ μεγάλη οικονομική ζημία στον εμπορικό κόσμο -και στο περιβάλλον- κάποιων περιοχών.

Στα ΚΕΠ τα φυλλάδια

Πάντως στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχουν ήδη φτιαχτεί τα φυλλάδια που θα υπογράφουν οι ενδιαφερόμενοι νέοι επιτηδευματίες στα ΚΕΠ. Ο λόγος, για την αναγγελία που θα πρέπει να γίνει 3 μήνες πριν από την έναρξη επιτηδεύματος (δηλαδή αν κάποιος την υποβάλει σήμερα θα μπορεί να ξεκινήσει τη δράση του από την αρχή του Οκτωβρίου).

Υπενθυμίζεται ότι για να εφαρμοστεί ο νόμος πρέπει πέραν των 15 ρυθμίσεων να ανακοινώσει κάθε υπουργείο τη λίστα των «κλειστών» επαγγελμάτων (λίγα το έχουν πράξει), των κλάδων που θα εξαιρεθούν για λόγους ασφαλείας ή εθνικού συμφέροντος (ακόμη λιγότερα ανταποκρίθηκαν) και εν συνεχεία να συνταχθούν και να υπογραφούν δεκάδες Προεδρικά Διατάγματα για φραγμούς που θα παραμείνουν. Σε διαφορετική περίπτωση «ανοίγουν» πάνω από 400 επαγγέλματα στα οποία απασχολούνται πάνω από 1 εκατ. άτομα ως επιτηδευματίες ή εργαζόμενοι. Καταργείται η απαίτηση χορήγησης προηγούμενης διοικητικής άδειας για την άσκηση επαγγέλματος. Καταργούνται και κάθε είδους περιορισμοί: γεωγραφικοί, αριθμητικοί, ελαχίστων αποστάσεων, λήψης διοικητικής άδειας, υποχρεωτικών κατώτατων ή ανώτατων τιμών και συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο.
Δεν θα υπάρχει πλέον υποχρέωση προσφοράς παράλληλης υπηρεσίας, η απαγόρευση της διάθεσης είδους αγαθών από ορισμένες κατηγορίες επαγγελματικών εγκαταστάσεων και ασκήσεως επαγγέλματος με ορισμένη εταιρική μορφή

Δεν υπάρχουν σχόλια :