Ανοιχτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για μείωση των αριθμών των βουλευτών

Έως το τέλος του Ιουλίου θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο σχετικά με τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για κρίσιμα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα. Στις θεσμικές πρωτοβουλίες του υπουργείου του αναφέρθηκε ο νέος υπουργός Εσωτερικών Χ. Καστανίδης, κατά τη συνάντησή του, σήμερα, με τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους, στο υπουργείο.

Έως το τέλος του Ιουλίου θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο σχετικά με τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για κρίσιμα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα, πλην των δημοσιονομικών που αποκλείονται από το Σύνταγμα. Στόχος του νομοσχεδίου αυτού είναι η διεύρυνση και η βελτίωση της ποιότητας της δημοκρατίας, είπε ο υπουργός.


Άλλα νομοσχέδια, που αναμένεται να παρουσιαστούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, αφορούν στη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, καθώς και τον έλεγχο και τις δαπάνες τους κατά την προεκλογική περίοδο. Στο ίδιο νομοσχέδιο ή σε άλλο θα συμπεριληφθεί το θέμα του Πόθεν Έσχες των πολιτικών προσώπων.


Τέλος, αργότερα αναμένεται η παρουσίαση νομοσχεδίου για την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Ο κ. Καστανίδης απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη μορφή του νέου εκλογικού νόμου, είπε πως αυτή θα εξαρτηθεί από τη συζήτηση με όλα τα κόμματα. Αν υπάρξει σύμπνοια, δηλαδή αν ψηφιστεί από τα 2/3 των βουλευτών και εφαρμοστεί αμέσως ή αν ψηφιστεί μόνο από το κυβερνών κόμμα και εφαρμοστεί από τη μεθεπόμενη εκλογική αναμέτρηση.


Η μείωση του αριθμού των βουλευτών του Κοινοβουλίου θα μπορούσε να αποτελέσει ερώτημα σε δημοψήφισμα, τόνισε ο κ. Καστανίδης.
Δημοσίευση σχολίου