Τέσσερις φορές πάνω από το όριο τα επίπεδα ραδιενεργού καισίου στη Φουκουσίμα

Τα επίπεδα ραδιενεργού καισίου στη Φουκουσίμα να έχουν φτάσει τέσσερις φορές πάνω από τα νόμιμα πλαίσια, ενώ το 45% των παιδιών της περιοχής έχουν δεχτεί ακτινοβολία στον θυρεοειδή.

Σύμφωνα με ενώσεις κατοίκων τα επίπεδα ραδιενέργειας που εντοπίστηκαν στο έδαφος της πόλης Φουκουσίμα -60 χιλιόμετρα από τον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊίτσι- έφτασαν ως και τέσσερις φορές πάνω από το νόμιμο όριο, ενώ οι κάτοικοι ζητούν να απομακρυνθούν από την περιοχή τα παιδιά.

Στην πόλη των 300.000 κατοίκων πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε τέσσερις περιοχές και σε μία από αυτές τα επίπεδα του ραδιενεργού καισίου έφτανε τα 46.540 μπεκερέλ ανά κιλό, την ώρα που το ανώτατο νόμιμο όριο στην Ιαπωνία είναι τα 10.000 μπεκερέλ, με τις άλλες τρεις μετρήσεις να κυμαίνονται μεταξύ 16.290 και 19.220 μπεκερέλ ανά κιλό.

Σύμφωνα με την ομοσπονδία των ενώσεων των κατοίκων, που είχε την πρωτοβουλία για την έρευνα, οι μετρήσεις ξεπερνούν το όριο πάνω από το οποίο οι σοβιετικές αρχές προχώρησαν στην απομάκρυνση του πληθυσμού μετά την καταστροφή του Τσερνόμπιλ το 1986.

Η ομοσπονδία των ενώσεων ζήτησε από τις αρχές να απομακρύνουν τις έγκυες και τα παιδιά που ζουν στη Φουκουσίμα. "Η μόλυνση στο έδαφος απλώνεται στην πόλη", προειδοποίησε ο υπεύθυνος των αναλύσεων Τομόγια Γιαμαούτσι, καθηγητής του πανεπιστημίου του Κόμπε ο οποίος ειδικεύεται στην ακτινοβολία.

Στα τέλη Μαρτίου οι τοπικές αρχές και η κυβέρνηση διενήργησαν ελέγχους σε 1.080 παιδιά μικρότερα από 15 ετών σε περιοχές κοντά στον σταθμό Φουκουσίμα 1 από τους οποίους προέκυψε ότι το 45% των παιδιών έχουν δεχτεί ακτινοβολία στον θυρεοειδή τους. Όμως η ιαπωνική Επιτροπή Πυρηνικής Ασφάλειας ανακοίνωσε ότι τα επίπεδα δεν είναι αρκετά υψηλά ώστε να χρειάζονται περαιτέρω έλεγχοι.

Τα νήπια και τα παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν καρκίνο στο θυρεοειδή μετά την έκθεσή τους στο ραδιενεργό ιώδιο που εκλύεται στο περιβάλλον. Στην περίπτωση του Τσερνόμπιλ τα περισσότερα θύματα που ανέπτυξαν καρκίνο τα επόμενα χρόνια ήταν τα νήπια και τα παιδιά που ζούσαν στις περιοχές που είχαν μολυνθεί από τη ραδιενέργεια, σύμφωνα με το Kyodo News.

Περίπου 160.000 άνθρωποι που ζούσαν κοντά στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα 1 έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους μετά το ατύχημα. Περίπου οι μισοί από αυτούς επέστρεψαν στις εστίες τους, όμως οι υπόλοιποι, η πλειονότητα των οποίων ζει σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων από τον σταθμό, δεν έχουν επιστρέψει. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :