Κάλεσμα Ρομπάι προς Μπρατισλάβα για συμβολή στο δανεισμό της Ελλάδας

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι κάλεσε σήμερα τη Μπρατισλάβα να στηρίξει το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα συμμετέχοντας στον δανεισμό της Ελλάδας, κάτι το οποίο η Σλοβακία, μέλος της ευρωζώνης από το 2009, έχει μέχρι σήμερα αρνηθεί να κάνει.

«Δεν αφορά μόνον την Ελλάδα, αφορά το να διασφαλιστεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης», δήλωσε ο κ. Βαν Ρομπάι στους δημοσιογράφους στην διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την πρωθυπουργό της Σλοβακίας Ιβέτα Ραντιτσόβα.


Η Σλοβακία, η οποία εντάχθηκε στην ευρωζώνη το 2009, είναι η μόνη χώρα μέλος της που αρνήθηκε να λάβει μέρος στη συμφωνία δανεισμού της Ελλάδας από την ΕΕ, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ το 2010.


Η κυβέρνηση συνασπισμού της κεντροδεξιάς που ασκεί την εξουσία στην Μπρατισλάβα από τον Ιούλιο του 2010 έχει αφήσει να φανεί ότι ενδέχεται να αντιταχθεί σε μια νέα συμφωνία δανεισμού της Ελλάδας.


Η ευρωζώνη αποφάσισε για την αποτροπή του κινδύνου χρεοκοπίας της Ελλάδας να δώσει το Σάββατο το πράσινο φως για την αποδέσμευση 8,7 δισ. ευρώ διαθεσίμων κεφαλαίων.


Το Σεπτέμβριο αναμένεται να τεθεί εκ νέου το ζήτημα της επόμενης δόσης της υπεσχημένης βοήθειας στην Ελλάδα.


«Ζητάμε από άλλες χώρες-μέλη που βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση να παράσχουν εγγυήσεις. Δε ζητάμε δώρα, ζητάμε να δοθούν διαθέσιμα (κεφάλαια) τα οποία θα επιστραφούν με τόκους», πρόσθεσε ο κ. Βαν Ρομπάι.


«Αυτό με το οποίο βρισκόμαστε αντιμέτωποι δεν είναι μια κρίση του ευρώ. Το ευρώ είναι ένα νόμισμα ισχυρό και σταθερό», ανέφερε.


Η κα Ραντιτσόβα από την πλευρά της είπε ότι θα βρισκόταν σε δύσκολη θέση και δεν θα μπορούσε να «εξηγήσει στους εξοργισμένους πολίτες της (χώρας της) γιατί δεν υπήρχε άλλος δρόμος» και πρόσθεσε ότι η χώρα της βρίσκεται αντιμέτωπη με «προβλήματα που δεν δημιούργησε».

Δεν υπάρχουν σχόλια :