Σκάνδαλο δωροδοκιών με αυστραλιανές τράπεζες

Σε ένα σκάνδαλο πολλών εκατομμυρίων δολαρίων είναι μπλεγμένες οι δύο θυγατρικές εταιρείες της Αποθεματικής Τράπεζας στην Αυστραλία, Securency και Note Printing Australia.

Η αστυνομία έχει ασκήσει δίωξη σε έξι στελέχη των δύο τραπεζών, ενώ αναμένονται και άλλες συλλήψεις καθώς συνεχίζονται οι αστυνομικές έρευνες σε Αυστραλία, Ασία και Ευρώπη.


Κατηγορούμενοι είναι οι Μάιλς Κέρτις, Μίτσελ Άντερσον, Πίτερ Χάτσιτσον, Τζον Λέκεμπι, Μπάρι Μπράντι και Ρον Μάρσαντ οι οποίοι φέρονται να δωροδόκησαν με πολλά εκατομμύρια δολάρια αξιωματούχους στην Ινδονησία, τη Μαλαισία και το Βιετνάμ για να τους πείσουν να επιλέξουν την αυστραλιανή εταιρία για την εκτύπωση των χαρτονομισμάτων των χωρών τους.


Η εταιρία Securency International, θυγατρική της Αποθεματικής Τράπεζας της Αυστραλίας, έχει την πατέντα εκτύπωσης ξεχωριστών χαρτονομισμάτων με υλικό πολυμερές. Είναι ιδιαίτερα δύσκολο έως αδύνατο να γίνει παραχάραξη με τα συγκεκριμένα χαρτονομίσματα που έχουν την αφή πλαστικού.


Σύμφωνα με δημοσιεύματα του αυστραλιανού Τύπου, η Securency International, κατηγορείται ότι προκειμένου να κερδίσει δημόσια συμβόλαια σε χώρες της Ασίας και της Ευρώπης (η εταιρία εκτός των άλλων εκτυπώνει και χαρτονομίσματα), δωροδοκούσε στελέχη δημοσίων υπηρεσιών και σε κάποιες περιπτώσεις τους πρόσφερε και ιερόδουλες.


Για την ώρα, η Αυστραλιανή Ομοσπονδιακή Αστυνομία διεξάγει έρευνες, σε συνεργασία με τις αστυνομίες άλλων χωρών, προκειμένου να διαπιστώσει αν άλλα 25 εκατομμύρια δολάρια πήγαν σε δωροδοκίες στην Ασία και την Αφρική από το 1999 έως πριν από 18 μήνες.


Η υπόθεση αυτή έγινε γνωστή μετά από μια σειρά αποκαλυπτικών δημοσιευμάτων της εφημερίδας The Age.

Δεν υπάρχουν σχόλια :