Έτοιμο το πολυνομοσχέδιο για πετρέλαιο και φυσικό αέριο - Αρχίζουν έρευνες σε Ιόνιο και Κρήτη

Ως το μεγαλύτερο και σπουδαιότερο νομοσχέδιο που αφορά την ενέργεια της τελευταίας εικοσαετίας, χαρακτηρίζεται το ενιαίο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή.

Το πολυνομοσχέδιο, πτυχές του οποίου συζητήθηκαν στο σημερινό υπουργικό Συμβούλιο, θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, τον φορέα και το πλαίσιο έρευνας υδρογονανθράκων, τους αγωγούς μεταφοράς υδρογονανθράκων και άλλες διατάξεις, όπως ζητήματα γεωθερμίας, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας κ.α.

Το σημερινό υπουργικό συμβούλιο συζήτησε την σύσταση του φορέα εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων και το πλαίσιο έρευνας. Παράλληλα με την κατάθεση του νομοσχεδίου, η υπάρχουσα νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να προχωρήσει στην προκήρυξη διαγωνισμού για την διενέργεια σεισμικών ερευνών στο Ιόνιο Πέλαγος μέχρι και νοτίως της Κρήτης.

Η εν λόγω περιοχή έχει επιφάνεια 230.000 τετ. χλμ. και ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει εκδηλωθεί σημαντικό ενδιαφέρον από διεθνείς εταιρείες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι τρεις μεγαλύτερες διεθνώς - οι οποίες χρηματοδοτούν τις εν λόγω έρευνες.

Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, "ότι ξέρουμε ως τώρα είναι πως στην περιοχή ενδέχεται να υπάρχουν 3-4 "Πρίνοι"". Από τον "Πρίνο" έχουν αντληθεί στα 25 χρόνια λειτουργίας του 120 εκατ. βαρέλια, το όλο κόστος της επένδυσης στο διάστημα αυτό έχει ανέλθει σε 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ έχει αποδώσει γύρω στα 7 δισεκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων τα έσοδα του Δημοσίου ανέρχονται σε 3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Κυβερνητικές πηγές σημείωναν, ωστόσο, ότι τα ποσά αυτά έχουν υπολογιστεί με τιμές διαφορετικές και με ενεργειακές ανάγκες εξίσου διαφορετικές. "Τώρα το βαρέλι πετρελαίου στοιχίζει 100 δολάρια και αν υπολογιστεί ότι οι μεγάλες δυνάμεις εγκαταλείπουν τη χρήση πυρηνικής ενέργειας και στρέφονται περισσότερο στους υδρογονάνθρακες μπορεί το βαρέλι να φθάσει και τα 150 δολάρια". Συνεπώς, πρόσθεσαν, "ένας "Πρίνος" θα αποδώσει 3-5 δισεκατομμύρια δολάρια". Με βάση τους υπολογισμούς αυτούς, οι αποδόσεις σε βάθος 20ετίας θα ανέλθουν στο ύψος των 12-16 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

"Για πρώτη φορά ξεκινάμε ως χώρα να δούμε τι έχουμε", σημείωναν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, προσθέτοντας ότι ως τα τέλη Ιουλίου η προκήρυξη για τις σεισμικές έρευνες θα είναι "στον αέρα" και περί τα τέλη Οκτωβρίου θα εκδηλωθούν οι προσφορές και τελικά μέσα σε ένα έτος "θα ξέρουμε τι έχουμε".

Σε ότι αφορά τον φορέα εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων αναφέρθηκε πως θα είναι με την μορφή της Ανώνυμης Εταιρείας του Δημοσίου "με μία μετοχή" και θα έχει επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο. Τα τρία μέλη του ΔΣ θα διορίζονται από το υπουργικό Συμβούλιο, μέσω της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, και τα υπόλοιπα τέσσερα από τον υπουργό. Επίσης, το προσωπικό του φορέα θα αποτελείται το πολύ από 25 άτομα και για τη στελέχωση θα αξιοποιηθεί ό,τι καλύτερο διαθέτει ο Ελληνισμός εντός κι εκτός Ελλάδας.

Αναφορικά με το πλαίσιο έρευνας υδρογονανθράκων, η κυβέρνηση συζητά τον εκσυγχρονισμό της σχετικής νομοθεσίας και κατ' αρχήν μειώνεται από 40% στο 20% ο φόρος των εταιρειών. Στο 20% θα προστεθεί και ένας φόρος ύψους 5%, ο οποίος θα αποδίδεται στις τοπικές κοινωνίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια :