Κατηγορηματικό "όχι" Τρισέ σε επιλεκτική χρεοκοπία

Δεν αναμένεται νέα αύξηση επιτοκίων, τουλάχιστον άμεσα

Την αύξηση του βασικού επιτοκίου της κατά 25 μονάδες βάσης, στο επίπεδο του 1,50%, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η αύξηση θα τεθεί σε ισχύ από τις 13 Ιουλίου.

Παράλληλα, η ΕΚΤ αύξησε το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων και το επιτόκιο διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης επίσης κατά 25 μονάδες βάσης, σε 0,75% και 2,25%, αντίστοιχα, με την ίδια ημερομηνία έναρξης ισχύος.

Πρόκειται για τη δεύτερη κατά σειρά αύξηση του βασικού της ΕΚΤ σε διάστημα 3 μηνών, (προηγούμενη στις 13 Απριλίου, επίσης κατά 25 μ.β. ενώ η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ είχε διατηρηθεί σταθερή στο 1% από τον Ιούλιο του 2008) στο πλαίσιο της καταστατικής υποχρέωσης της για τη διατήρηση του πληθωρισμού σε επίπεδα πλησίον αλλά πάντως χαμηλότερα του 2%.

Κατά το μήνα Ιούνιο ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο επίπεδο του 2,7%.

Στη διάρκεια της μηνιαίας συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, πάντως έδωσε ενδείξεις ανακοπής των επιτοκιακών αυξήσεων, λέγοντας ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να «παρακολουθεί πολύ στενά» τις εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού, φράση την οποίοι οικονομολόγοι εξέλαβαν ως ένδειξη ότι δεν θα υπάρξει νέα αύξηση επιτοκίου πριν το Φθινόπωρο.


Παράλληλα, ο κ. Τρισέ τάχθηκε κατηγορηματικά αντίθετος στο ενδεχόμενο επιλεκτικής χρεοκοπίας της Ελλάδας, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η ΕΚΤ παραμένει αντίθετη στο ενδεχόμενο χρεοκοπίας, μερικής ή ολικής, της Ελλάδας, τόνισε ο κ. Τρισέ.

«Η θέση μας δεν έχει αλλάξει. Όχι σε μερική χρεοκοπία, όχι σε πιστωτικό γεγονός», δήλωσε ο κ. Τρισέ, υπογραμμίζοντας τις «ευθύνες των κυβερνήσεων να συζητήσουν με τους ιδιώτες επενδυτές» τη συμμετοχή τους στο νέο πακέτο χρηματοδοτικής στήριξης της Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :