Ποιοι κόπηκαν από τα βαρέα-ανθυγιεινά και ποιοι μπαίνουν

Ποιοι κόπηκαν από τα βαρέα-ανθυγιεινά και ποιοι μπαίνουν;
- Εκτός οι εργαζόμενοι στη διασκέδαση, την ψυχαγωγία, κομμωτές και διοικητικοί
- 50 με 100 ευρώ η μείωση του μισθού τους και 5 χρόνια αργότερα στη σύνταξη
- 50.000 εργαζόμενοι μπαίνουν στη λίστα με τα βαρέα-ανθυγιεινά

Οι υπάλληλοι γραφείου, όπου κι αν δουλεύουν πλέον μένουν εκτός βαρέων και ανθυγιεινών, όπως και οι εργαζόμενοι στα κέντρα διασκέδασης και την ψυχαγωγία. Μένουν όμως εντός της λίστας κομμωτές, καμαριέρες, διοικητικό προσωπικό σε βαριές βιομηχανίες και φαρμακοβιομηχανίες.

Περίπου 100.000 εργαζόμενοι θα βρεθούν εκτός βαρέων-ανθυγιεινών, όμως υπάρχουν εισηγήσεις για ένταξη άλλων 50.000 που έχουν ειδικότητες που ως τώρα δεν θεωρούνταν σκληρές.
Δεν θα βγει όμως από τη λίστα κανείς από τους εργαζόμενους που έχει ήδη συμπληρώσει 3.600 ένσημα, ενώ όσοι έχουν λιγότερα από 12 χρόνια με βαρέα ένσημα, απλά θα δικαιούνται λίγες επιπλέον ημέρες άδειας.

Για να είναι κάποιο επάγγελμα στη λίστα θα πρέπει να έχει δίσκολες συνθήκες εργασίες, όπως νυχτερινή βάρδια τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα, εργασία σε ύψος ή βάθος, σε υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες ή σε συνθήκες επικίνδυνες όπως είναι οι χώροι στους οποίους χρησιμοποιούνται καρκινογόνες ουσίες.

Σε όσα επαγγέλματα εξαιρεθούν από τον κατάλογο έρχεται αύξηση των ορίων ηλικίας για τη συνταξιοδότηση κατά μία πενταετία (για όσους δεν μπορέσουν να θεμελιώσουν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2014). Ουσιαστικά θα κλείσουν οι πόρτες εξόδου πριν από το 65ο έτος ή εναλλακτικά το 60ό έτος για όσους έχουν 40 έτη υπηρεσίας

Παράλληλα, οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη μείωση των μισθών τους από 50 έως 200 ευρώ, καθώς θα χάσουν το ειδικό επίδομα που τώρα δικαιούνται

Ποιοι αναμένεται να ενταχθούν στα βαρέα-ανθυγιεινά

1. Οδηγοί σταθερής τροχιάς (αναφορά στο εδάφιο 67 του Κανονισμού 106). Πρόκειται για ασφαλισμένους μετά από 01.08.2008.
2. Εργαζόμενοι στη διαμόρφωση και εφελκυσμό πλαστικών (αναφορά στο εδάφιο 81 του Κανονισμού 106).
3. Εργαζόμενοι σε τμήματα ιχθυοκλωβών, συντήρηση κλωβών, ιχθυογεννητικούς σταθμούς σε ιχθυοτροφεία και ιχθυοκαλλιέργεις (αναφορά στο εδάφιο 55 του Κανονισμού 106).
4. Εργαζόμενοι στον κλάδο μετάλλου: μηχανοτενχίτες, ελασματουργοί, μονταδόροι, συναρμολογητές, ελασματουργοί μηχανικής κατεργασίας, χειριστές μηχανών παραγωγής - κατασκευής καλωδίων με αγωγούς χαλκού χαμηλής και μέσης τάσης (αναφορά στο εδάφιο 11 του Κανονισμού 106).
5. Εργαζόμενοι στη χημική βιομηχανία στους χώρους παραγωγής, συσκευασίας, αποθήκευσης, διακίνησης και μεταφορών εντός εργοστασιακών χώρων (αναφορά στο εδάφιο 81 του Κανονισμού 106).
6. Εργαζόμενοι εντός φρεατίων (μουφαδόροι) τηλεπικοινωνιακών εταιρειών (αναφορά στο εδάφιο 11 του Κανονισμού 106).
7. Επίσης, οι εναερίτες τηλεπικοινωνιακών εταιρειών, ως ομοειδής κατηγορία με τους εναερίτες επιχειρήσεων ηλεκτρισμού (σύμφωνα με το Πόρισμα της Επιτροπής Λινού).
8. Στο χώρο της βιομηχανίας και βιοτεχνίας μεγάλος αριθμός του επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού συνεχίζει να εργάζεται στην παραγωγή, στον έλεγχο ποιότητας, στη διασφάλιση ποιότητας και στην έρευνα και ανάπτυξη, ερχόμενος άμεσα σε επαφή με τους βλαπτικούς παράγοντες που υπάρχουν σ' αυτούς τους χώρους εργασίας (χημικούς, βιολογικούς, φυσικούς).
9. Γιά το επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό της παραπάνω κατηγορίας (κυρίως μηχανικοί) που εργάζονται σε χώρους ΒΑΕ, είναι απαραίτητο τα αντίστοιχα ασφαλιστικά ταμεία να προχωρήσουν σε σύσταση κλάδου ασφάλισης που να καλύπτει τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
10.Προτείνεται η ένταξη στα ΒΑΕ των εργαζόμενων στη βιομηχανία και βιοτεχνία σε τμήματα ποιοτικού ελέγχου, διασφάλισης ποιότητας στην παραγωγική διαδικασία, καθώς και σε τμήματα έρευνας και ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η Επιτροπή προτείνει την παραμονή των ήδη υπαρχόντων εργασιών και ειδικοτήτων στο καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ και την επικαιροποίηση της λίστας με αφαίρεση εργασιών, ειδικοτήτων ή χώρων εργασίας που δεν υπάρχουν πια.

Δηλαδή βγαίνουν οι εργαζόμενοι στην παραγωγή φωταερίου, οι θερμαστές ή αρχιθερμαστές στερών καυσίμων, οι ραδιοτηλεγραφητές, τηλετυπιστές, χειριστές μηχανημάτων διάτρησης και επαλήθευσης στοιχείων επί καρτελών ή χαρτοταινιών, οι αμαξοκαραγωγείς, οι αρβυλεργάτες, οι βαρελοποιοί.

Επίσης εκτός λίστας μένουν όσοι είχαν μπει με φωτογραφικές διατάξεις, για συγκεκριμένα συγκροτήματα που υπάρχουν πια όπως η ΑΧΕ ΕΘΥΛ ΕΛΛΑΣ, οι απασχολούμενοι σε μηχανουργείο, αποθήκες, τμήμα κοπής υάλου και συνεργία επισκευής και συντήρησης στο εργοστάσιο της ΑΕΕ Χημικών προϊόντων και λιπασμάτων στη Δραπετσώνα, ράπτριες απασχολούμενες εντός του κτιριακού συγκροτήματος του ΙΚΑ επί των οδών Ματζαγριωτάκη και Εσπερίδων στην Καλλιθέα.
Δημοσίευση σχολίου