Οι αλλαγές που… ελαφραίνουν το βάρος του ελληνικού χρέους

Το επιτόκιο των νέων 30ετών ομολόγων θα είναι κυμαινόμενο και θα ορίζεται από το τριμηνιαίο euribor και οι τράπεζες θα αγοράζουν το 70% των ελληνικών ομολόγων που λήγουν έως το 201.

Ελαφραίνει το βάρος του ελληνικού χρέους κατόπιν των δύο σημαντικών αλλαγών που επέρχονται στο σχέδιο των γαλλικών τραπεζών για την αναχρηματοδότησή του, όπως αποφασίστηκε στο Παρίσι μεταξύ των εκπροσώπων των μεγαλύτερων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της ευρωζώνης.

Τον τόνο του κλίματος είχε δώσει άλλωστε πριν τη συνάντησή τους δημοσίευμα των «Financial Times», υπό τον τίτλο «Τραπεζική συνάντηση για να γίνουν πιο ελκυστικοί οι όροι για την Ελλάδα» στο οποίο αναφέρονταν πληροφορίες από πρόσωπα που θα εμπλέκονταν στις συζητήσεις της γαλλικής πρότασης για επαναγορά νέων ελληνικών ομολόγων 30ετούς διάρκειας, καθώς θα λήγουν έως το 2014 τα ομόλογα που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις των τραπεζιτών, το βασικό επιτόκιο των νέων 30ετών ομολόγων θα είναι κυμαινόμενο και θα ορίζεται από το τριμηνιαίο euribor (επιτόκιο του ευρώ για τρίμηνη διάρκεια στη διατραπεζική αγορά) συν ένα περιθώριο της τάξης του 1,7%. Αυτό σημαίνει ότι σήμερα, το βασικό επιτόκιο που θα πληρώναμε θα ήταν γύρω στο 3,2%.

Δεύτερον, οι τράπεζες θα αγοράζουν το 70% των ελληνικών ομολόγων που λήγουν έως το 2014. 
parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :