FΤ:Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να δέχεται ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου ως collateral για την παροχή ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, τουλάχιστον μέχρις ότου υπάρξει υποβάθμιση από όλους τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, όπως τουλάχιστον αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times, επικαλούμενο πηγή του χρηματοοικονομικού κλάδου.

Επισημαίνεται ότι η ΕΚΤ τις τελευταίες εβδομάδες έχει εμμέσως πλην σαφώς απειλήσει με διακοπή ρευστότητας προς τις τράπεζες, εάν το όποιο σχέδιο εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα στον νέο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα είναι τέτοιο που θα μπορεί να δημιουργεί πιστωτικό γεγονός.

Βάσει του δημοσιεύματος, πλέον υπάρχει έδαφος για την εξεύρεση μίας συμβιβαστικής λύσης μεταξύ των κυβερνήσεων της ευρωζώνης και της ΕΚΤ καθώς δεν είναι βέβαιο ότι όλοι οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης θα υποβαθμίσουν τους ελληνικούς τίτλους σε «επιλεκτική χρεοκοπία» με το γαλλικό σχέδιο για roll over των ελληνικών ομολόγων.

Η ΕΚΤ χρησιμοποιεί τέσσερις οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης – S&P, Fitch, Moody’s και την μικρότερη DBRS – για να διευκρινίσει την φερεγγυότητα των τίτλων που αποδέχεται ως collateral. «Η ΕΚΤ θα εμμείνει στην αρχή της να χρησιμοποιεί στην καλύτερη διαθέσιμη αξιολόγηση από τους οίκους» αναφέρει το δημοσίευμα των FT.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :