Η FSB θέλει άμεση πρόσβαση σε όλες τις επικοινωνίες με κινητά τηλέφωνα

Ο επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας ασφαλείας (FSB, πρώην KGB) Αλεξάντρ Μπόρτνικοφ ζήτησε απ’ όλες τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στη Ρωσία να παραδώσουν τους κωδικούς κρυπτογράφησης που χρησιμοποιούν ώστε η υπηρεσία να μπορεί να παρακολουθεί τις επικοινωνίες στα δίκτυά τους.

«Κάθε υπηρεσία πληροφοριών πρέπει να έχει πρόσβαση στους κωδικούς των εταιρειών του δικτύου κινητής τηλεφωνίας, ώστε να μπορεί να παρακολουθεί ενδεχόμενες παράνομες πράξεις», δήλωσε ο Μπόρτνικοφ, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Κάθε ξένη εταιρεία που έρχεται στο έδαφός μας πρέπει να συμμορφώνεται προς αυτό τον κανόνα», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της FSB δεν διευκρίνισε αν οι ξένες εταιρείες έχουν ήδη συμμορφωθεί προς την υποχρέωση αυτή ούτε αν το εν λόγω μέτρο αφορά επίσης τις υπηρεσίες roaming στη Ρωσία.

Ο Αλεξάντρ Μπόρτνικοφ δήλωσε εξάλλου πως οι υπηρεσίες του «συνεργάζονται» με τις εταιρείες Google και Skype για να «διευθετηθούν συγκεκριμένα προβλήματα» αναφορικά με τις επικοινωνίες στο Ίντερνετ.

Ο επικεφαλής του κέντρου ασφάλειας επικοινωνιών της FSB, ο Αλεξάντρ Αντρεέτσκιν, είχε δηλώσει τον Απρίλιο πως η κρυπτογράφηση από τις υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων Gmail και Skype αντιπροσωπεύει μια «εκτεταμένη» απειλή για την εθνική ασφάλεια και είχε αφήσει να εννοηθεί πως μπορεί να ληφθούν μέτρα εναντίον αυτών των συστημάτων.

Το Κρεμλίνο είχε αποκηρύξει τις δηλώσεις αυτές, όμως ο εκπρόσωπος του ρώσου πρωθυπουργού Βλαντίμιρ Πούτιν, ένας πρώην συνταγματάρχης της KGB, είχε χαρακτηρίσει τους φόβους αυτούς «απολύτως δικαιολογημένους».
Δημοσίευση σχολίου