Goldman Sachs: Το rollover θα γίνει με συμμετοχή πάνω από το 80% "επειδή έχουν συμφέρον να το κάνουν"

Σε νέα της έκθεση η Goldman Sachs τονίζει πως τo rollover των ελληνικών ομολόγων θα γίνει και μάλιστα η συμμετοχή των ευρωπαϊκών τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιρειών αναμένεται να είναι ευρεία και να ξεπεράσει το 80% "επειδή έχουν συμφέρον να το κάνουν".

Τα ευρωπαϊκά χρηματοοικονομικά ιδρύματα έχουν στα "χέρια" τους 112 δις ευρώ ελληνικά ομόλογα, όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις και τα επίσημα στοιχεία, με μεγάλο μέρος από αυτά να λήγει πριν το 2014. 
 
Εάν αυτή η μορφή χρηματοδότησης των ξένων ιδρυμάτων προς την Ελλάδα δεν μετακυλισθεί, τότε η ΕΕ και το ΔΝΤ θα αναγκαστούν να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τη χώρα.

Έτσι, όπως τονίζει η Goldman Sachs υπάρχει ένα πολύ ξεκάθαρο "συμφέρον" για τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα της Ευρώπης να πουν "Ναι" στο rollover της έκθεσής τους προς την Ελλάδα. Σύμφωνα με την άποψη του διεθνούς οίκου, αυτό ακριβώς είναι που θα συμβεί το επόμενο διάστημα και υπάρχουν μάλιστα και δύο λόγοι-κλειδιά στους οποίους στηρίζει αυτήν του την εκτίμηση.

Όπως επισημαίνει, πρώτον, η δομή της κατοχής των ελληνικών ομολόγων από τις τράπεζες δείχνει πως η οποιαδήποτε πρωτοβουλία των κυβερνήσεών τους προς αυτήν την κατεύθυνση, αναμένεται να λάβει ευρεία υποστήριξη. Όπως σημειώνεται, η κατοχή των ελληνικών ομολόγων στον τραπεζικό τομέα μοιράζεται σήμερα ως εξής: Οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν το 59% των greek bonds, οι ευρωπαϊκές τράπεζες που ανήκουν στον δημόσιο τομέα έχουν το 22%, οι τράπεζες στις οποίες έχει σημαντική συμμετοχή το δημόσιο έχουν το 6%, και οι ιδιωτικές ή / και οι εισηγμένες τράπεζες κατέχουν του 13%.

Ο δεύτερος λόγος-κλειδί, που δείχνει ότι θα επισφραγισθεί αυτή η συμφωνία του rollover, σύμφωνα πάντα με τον διεθνή οίκο – βάζοντας την οποιαδήποτε επιρροή ή πρωτοβουλία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων – είναι πως υπάρχει μία γνήσια συνολική τάση από την πλευρά των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιρειών στην Ευρώπη να μετακυλήσουν την έκθεσή τους στην Ελλάδα, εάν πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο πραγματικά πρόκειται να βοηθήσει στο να αποτραπεί η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
 
Όπως σημειώνει η Goldman Sachs, εκτός Ελλάδας, οι εκθέσεις των ξένων στα ελληνικά κρατικά ομόλογα είναι μικρή κι έτσι η μετακύλισή τους μπορεί απλά να θεωρηθεί ως ένας «φόρος», ένα τίμημα έτσι ώστε να αποφύγουν των κίνδυνο των απρόσμενων εξελίξεις (tail risk).

Όπως υπογραμμίζει η Goldman Sachs, η εκτίμηση της είναι πως η δομή της κατοχής των ελληνικών ομολόγων καθώς και τα συλλογικά συμφέροντα των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιρειών, δείχνουν ότι θα υπάρξει ευρεία αποδοχή και συμμετοχή στο rollover.
 
Όπως τονίζεται, η συμμετοχή αυτή τοποθετείται πάνω από το 80%, καθώς οι ξένες – μη-ελληνικές και χωρίς την συμμετοχή του δημοσίου – τράπεζες, κατέχουν κάτω του 20% του συνόλου των ελληνικών κρατικών ομολόγων που υπάρχουν σήμερα στο τραπεζικό σύστημα.

Η εναλλακτική λύση για τις ελληνικές τράπεζες, εάν δηλαδή δεν γίνει το rollover, είναι να προχωρήσουν αναγκαστικά σε ανακεφαλαιοποίηση. Όπως έχει σημειώσει και στο παρελθόν η Goldman Sachs, ένα θεωρητικό haircut των ελληνικών ομολόγων, θα αφήσει τις ελληνικές τράπεζες σε μία θέση έκτακτης ανάγκης για σημαντική κεφαλαιακή ενίσχυση. Για να αποφευχθεί η απώλεια τις εμπιστοσύνης των πιστωτών, η ανακεφαλαιοποίηση αυτή θα πρέπει να συμβεί πριν το haircut. Και φυσικά, σε αυτό το σενάριο, είναι δύσκολο το default να είναι ελεγχόμενο, όπως προσθέτει ο οίκος.

Δεν υπάρχουν σχόλια :