H Φινλανδία απαιτεί εγγυήσεις για οποιαδήποτε συμμετοχή σε νέα διάσωση

Η νέα υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας δήλωσε σήμερα πως η χώρα του θα απαιτήσει εγγυήσεις έναντι οποιασδήποτε συμμετοχής σε νέο πακέτο διάσωσης στην Ευρωζώνη και επιθυμεί οι ιδιώτες επενδυτές να αναλάβουν μεγαλύτερα βάρη συμμετοχής.
Jutta Urpilainen
"Θέλουμε να περιορίσουμε τις ευθύνες της Φινλανδίας. Η νέα κυβέρνηση έχει υιοθετήσει μία σκληρότερη στάση από την προκάτοχό της σχετικά με τα πακέτα διάσωσης υπερχρεωμένων χωρών" δήλωσε η Jutta Urpilainen σε τηλεοπτική συνέντευξη στον κρατικό σταθμό YLE.

Διευκρίνισε πως οι εγγυήσεις θα μπορούσαν να είναι μετοχές στην εταιρεία που θα διαχειρίζεται την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας της υπερχρεωμένης χώρας.

Η Urpilainen παραδέχθηκε πως τα αιτήματα της Φινλανδίας δεν συνάντησαν ευρεία αποδοχή από τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Σημειώνεται πως στην Φινλανδία το κοινοβούλιο, αντίθετα με τις άλλες χώρες-μέλη, διατηρεί το δικαίωμα να εγκρίνει τη συμμετοχή σε πακέτα διάσωσης προβληματικών χωρών-μελών όπως οι Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία.

Η Urpilainen διορίσθηκε υπουργός Οικονομικών τον περασμένο μήνα αφού το κόμμα της, οι Σοσιαλδημοκράτες, εισήλθε στον κυβερνητικό συνασπισμό του οποίου ηγείται η δεξιά Εθνική Συμμαχία. Η κυβέρνηση υποσχέθηκε να διατηρήσει τον φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας παρά την αυξανόμενη δημοτικότητα των ευρωσκεπτικιστών του κόμματος των "Αληθινών Φινλανδών" το οποίο αντιτίθεται σε συμμετοχές σε πακέτα διάσωσης άλλων χωρών.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :