International Alert: 46 χώρες κινδυνεύουν με πόλεμο και 56 με πολιτική αστάθεια λόγω των κλιματικών αλλαγών!

Η υπερθέρμανση του πλανήτη αποτελεί μία από τις σοβαρότερες απειλές για την ανθρωπότητα μας προειδοποιούν οι επιστήμονες. Σημαντικές μελέτες έδειξαν πως κατά τη διάρκεια της περιόδου 1400 – 1900, γνωστή και σαν «Μικρή Εποχή των Παγετώνων», όπου οι καταγραφέντες θερμοκρασίες ήταν αρκετά χαμηλότερες των φυσιολογικών, συνέβησαν κοσμογονικές αλλαγές στο πλανήτη όσον αφορά τον ευρύτερα γεωπολιτικό χάρτη.

Ανέκαθεν οι άνθρωποι σε τέτοιου είδους οικολογικές μεταβολές έτειναν να μετακινηθούν σε άλλα μέρη. Οι μαζικές αυτές μετακινήσεις οδηγούσαν σε αλλοίωση των εθνοτήτων, σε συγκρούσεις και πολέμους. Το 13ο αιώνα όταν οι Μογγόλοι επλήγησαν από ξηρασία εισέβαλαν στη Κίνα, όπως το ίδιο ακριβώς έπραξαν και οι κάτοικοι της Μαντζουρίας λόγω των άθλιων καιρικών συνθηκών τον 17ο αιώνα.

Η συνεχόμενη αύξηση του πληθυσμού στο πλανήτη είναι η αιτία για την όλο και δυσκολότερη εξεύρεση τροφής, νερού, ενώ οι μετακινήσεις πληθυσμών προκαλούν ανεργία, λιμούς, αναστάτωση και εθνοτικές αλλοιώσεις.

Οι επιδημίες μπορεί να μην συνδέονται άμεσα με τις αλλαγές των κλιματικών αλλαγών, ωστόσο αποτελούν τη βασική αιτία των μεταναστευτικών κινητοποιήσεων.

Η οργάνωση International Alert, με έδρα το Λονδίνο, σε έκθεσή της το 2007, αποκάλυψε πως 46 χώρες – περίπου 2,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι – κινδυνεύουν να ζήσουν τη φρίκη του πολέμου εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών και άλλες 56 χώρες είναι πιθανό να γνωρίσουν την πολιτική αστάθεια.

Μερικά χρόνια αργότερα όλα οδηγούν στο να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα της μελέτης, ενώ παράλληλα βιώνουμε και την ίσως μεγαλύτερη οικονομική κρίση που έχει καταγραφεί στη παγκόσμια ιστορία. Η προσωπική μας «άμυνα», έναντι όλων αυτών είναι ίσως ο μοναδικός μας σύμμαχος που ωστόσο σε καθημερινή βάση βάλλεται (ή καλύτερα βάλλονταν) από το αίσθημα της υπερβολής, του καταναλωτισμού και της προοδευτικής αλαζονείας.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Κου Νταν Σμιθ, γενικού γραμματέα της προαναφερθείσας οργάνωσης, μέχρι το 2020 στη διεθνή σκηνή θα συμβούν σοβαρές συγκρούσεις που σαφέστατα θα συνδέονται με τις κλιματικές αλλαγές. Οι χώρες της δυτικής και της κεντρικής Αφρικής είναι οι πρώτες στον κατάλογο που θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες ενώ ανάλογες καταστάσεις θα ακολουθήσουν στην ήδη πολύπαθη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Μεταφέροντας το ήδη δυσάρεστο κλίμα στο ευρύτερο γεωπολιτικό χάρτη της περιοχής μας, αυτόματα καλούμαστε να σχεδιάσουμε, και να οργανώσουμε σαν έθνος αλλά και σαν κράτος «ισχυρά αντισώματα» που θα σταθούν εμπόδιο στον επερχόμενο «αόρατο» εχθρό.

Η έλλειψη των υδάτινων πόρων, η σταδιακή μείωση του πετρελαίου έως την εξαφάνισή του, η χρησιμότητα του φυσικού αερίου ως βασικό ενεργειακό αγαθό, με τη προσθήκη των αλυτρωτικών τάσεων που υποβόσκουν στα Βαλκάνια… τη δεκαετία που διανύουμε πιθανόν να μας φέρουν μπροστά σε ορατούς κινδύνους και σε πολιτικά αδιέξοδα.

Η Ελλάς βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού όσον αφορά την οικονομία της και αυτό από μόνο του δυσχεραίνει τη κατάσταση.

Δεν υπάρχουν ωστόσο μαγικές λύσεις εκτός μίας. Να αντιμετωπίσουν οι Έλληνες τη κατάσταση… ενωμένοι.
Πληροφορίες από άρθρο της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (22.11.2007)
Δημοσίευση σχολίου