Ανακατανομή των αρμοδιοτήτων για τα media σε τρεις άξονες

Κατανομή της ατζέντας των ΜΜΕ σε τρεις βασικούς άξονες, φαίνεται να προωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση, ενώ την ίδια ώρα ο χώρος βρίσκεται σε φάση αναμονής, μετά τις πρόσφατες αλλαγές στη δομή των υπουργείων και την ανακατανομή αρμοδιοτήτων για τα θέματα που αφορούν στον κλάδο.

Η ψηφιακή μετάβαση, στην οποία υπάρχει σειρά εκκρεμοτήτων, τα θεσμικά θέματα που αφορούν στη λειτουργία των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης και τα οποία αναμένονταν ήδη από τον περασμένο Ιανουάριο, προκειμένου να βγει η αγορά από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει, αλλά και τα ζητήματα που αφορούν στον παραδοσιακό Τύπο, είναι κορυφαία θέματα στην ατζέντα για τα ΜΜΕ, η οποία χαρακτηρίζεται από στασιμότητα.

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, αναλαμβάνει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τον πρώτο λόγο για το σύνολο των θεμάτων που αφορούν στην ψηφιακή μετάβαση. Το σύνολο των υπηρεσιών που ασχολούνταν με το θέμα στο υπουργείο Μεταφορών και Δικτύων, έχουν μεταφερθεί εκεί και μαζί τους οι Επιτροπές που συστάθηκαν για την ψηφιακή μετάβαση.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν από μερικές εβδομάδες ανατέθηκε στο Πολυτεχνείο (Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (Ε.Π.Ι.Σ.Ε.Υ), της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Ε.Μ.Π) το θέμα της εκπόνησης του Χάρτη με ορίζοντα παράδοσης στο επόμενο τετράμηνο.

Το υπουργείο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, θα συντονίσει και τα επόμενα βήματα που αφορούν στα σημεία που θα περάσουν στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα στην ψηφιακή εκπομπή, καθώς και το χρονοδιάγραμμα, μέχρι την πλήρη μετάβαση στις επίγειες ψηφιακές εκπομπές.

Αναγκαία η επιτάχυνση

Στο φορέα αυτό εξάλλου εναπόκειται και η «γεφύρωση» του υφιστάμενου άτυπου «χάσματος» μεταξύ της ΕΡΤ και των ιδιωτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας -λόγω των εκπομπών HDTV-, με στόχο να υπάρξει κοινή μετάβαση σε ό,τι αφορά τα σημεία εκπομπής.

Σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις θα παίξει και ο φορέας που θα αναλάβει την πολιτική εποπτεία της ΕΡΤ, πράγμα που όπως ακούγεται -δεδομένου ότι στο υπουργείο Πολιτισμού δεν είναι ενθουσιασμένοι με την ιδέα να παραμείνει εκεί ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας- θα είναι κατά πάσα πιθανότητα, το υπουργείο Επικρατείας.

Επισημαίνεται ότι στο θέμα της ψηφιακής τηλεόρασης, η χώρα μας έχει υποχρέωση να σεβαστεί Ευρωπαϊκές και Διεθνείς συμφωνίες με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, τα οποία πλέον έρχονται ολοένα και πιο κοντά.

Στο χρονικό διάστημα που απομένει θα πρέπει να εκδοθεί οριστικός Χάρτης Συχνοτήτων για την ψηφιακή εποχή, να προσδιορισθεί αν υπάρχει και να αποτιμηθεί το μέρισμα, να εκδοθούν προεδρικά διατάγματα για την ψηφιακή μετάβαση, να προσδιορισθούν και να αποχαρακτηριστούν εκτάσεις που θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για τα Πάρκα Κεραιών ανά την Ελλάδα κ.λπ. Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη καταληκτική ημερομηνία για την ψηφιακή εκπνέει σε ένα χρόνο (Ε.Ε.), ενώ η δεύτερη το 2015 ( ITU).

Τα θεσμικά θέματα

Οι γενικές γραμματείες Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, πέρασαν απευθείας στον πρωθυπουργό, μαζί με όλες τις υπηρεσίες που ασχολούνται με τα θέματα του οπτικοακουστικού χώρου.

Παρά ταύτα τα θέματα των ΜΜΕ και ειδικότερα η ατζέντα εκείνη που αφορά στο νέο νόμο πλαίσιο -που ετοιμαζόταν εδώ και μήνες- και ο οποίος θα ρυθμίσει, τόσο το ψηφιακό περιβάλλον στη ραδιοτηλεόραση, όσο και το υφιστάμενο αναλογικό, σύμφωνα πάντοτε με τις πληροφορίες φαίνεται να κατευθύνεται προς το υπουργείο Επικρατείας.

Με τις ρυθμίσεις αυτές, θα ανοίξει ο δρόμος για συνολική αναμόρφωση της αγοράς των ηλεκτρονικών Μέσων και για λειτουργία των επιχειρήσεων σε νέα βάση και με νέα δεδομένα, αφού θα πρόκειται να εισαχθεί και στο χώρο των Μέσων ανεξαρτήτως χαρακτήρα, η έννοια της συγχώνευσης ή της εκτεταμένης συνεργασίας.

Ο ίδιος φορέας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα ασχοληθεί και με το θέμα της ρύθμισης των ζητημάτων που αφορούν στον Τύπο και ειδικότερα με το θέμα της θεσμοθέτησης κανόνων προκειμένου να διασφαλιστεί η διαφάνεια στην κατανομή των κρατικών κονδυλίων και των δημοσιεύσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια :