Moody's: Το 1/3 των ευρωπαϊκών τραπεζών θα χρειαστεί έκτακτη χρηματοδότηση

Το ενδεχόμενο να χρειαστεί έκτακτη εξωτερική ενίσχυση στο 1/3 των ευρωπαϊκών τραπεζών, που υποβάλλονται στα stress tests της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής, εκτιμά ο οίκος Moody’s.

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται μόλις μια εβδομάδα πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή. Οι αναλυτές προεξοφλούν ότι ο αριθμός των τραπεζών που θα αποτύχουν στα stress tests θα είναι μεγαλύτερος από τις επτά.

Πάντως, η Moody’s επισημαίνει ότι ο αντίκτυπος των stress tests στις αξιολογήσεις των τραπεζών θα είναι περιορισμένος, εκτιμώντας ότι 26 τράπεζες που υποβάλλονται σε αυτά «θα παρουσιάσουν αυξημένο κίνδυνο για ανάγκη έκτακτης εξωτερικής χρηματοδότησης».

Οι τράπεζες που θα αποτύχουν, εκτιμά η Moody’s, θα είναι αυτές που έχουν λάβει χαμηλή αξιολόγηση από τον οίκο αξιολόγησης ή αυτές που δεν καλύπτονται καθόλου από τον οίκο.

Η εν γένει διαδικασία των stress tests, προσθέτει η Moody’s, θα έχει θετικές συνέπειες για τις τράπεζες. Ορισμένες εξ αυτών μάλιστα, ενίσχυσαν τα «μαξιλάρια» ρευστότητας, ενώ οι επενδυτές απέκτησαν καλύτερη εικόνα για την κεφαλαιακή τους θέση.

«Ωστόσο, ενώ τα stress test του 2011 έχουν πιο αυστηρά κριτήρια σε σχέση με τα τέστ του 2010, η Moody΄s παρατηρεί ότι τα αποτελέσματα της EBA δεν θα περιλαμβάνουν την υπόθεση χρεοκοπίας ενός κράτους, σε μια εποχή όπου ο κίνδυνος αυτός εντός της Ευρωζώνης είναι αυξημένος» υπογραμμίζει ο οίκος αξιολόγησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια :