Διαλύθηκε και η κυβέρνηση της Ιορδανίας


Ο Βασιλιάς Αμπντάλα
Ο Βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας διέλυσε την κυβέρνηση του μετά από εβδομάδες διαδηλώσεων για πολιτικές αλλαγές και έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε έναν πρώην στρατηγό.

Η κίνηση του Βασιλιά Αμπντάλα αποτελεί απάντηση στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας χιλιάδων πολιτών της Ιορδανίας που απαιτούν την παραίτηση της κυβέρνησης, την οποία κατηγορούν για τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων και των τροφίμων, καθώς επίσης και για καθυστέρηση στις πολιτικές μεταρρυθμίσεις. Οι διαδηλωτές αντλούν την έμπνευση τους από τις μαζικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά των αυταρχικών καθεστώτων στην Αίγυπτο και την Τυνησία.
Ανακοίνωση από το παλάτι της Ιορδανίας αναφέρει ότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σαμίρ Ριφάι παραιτήθηκε την Τρίτη. Επισημαίνει επίσης ότι ο Βασιλιάς Αμπντάλα έδωσε εντολή στον πρώην στρατηγό και πρώην πρωθυπουργό Μαρούφ Αλ Μπακχίτ, να σχηματίσει νέα κυβέρνηση που θα έχει στόχο να λάβει «πρακτικά και άμεσα μέτρα» με στόχο την έναρξη «πραγματικών πολιτικών μεταρρυθμίσεων».
Από το παλάτι ανακοινώθηκε επίσης ότι ο Βασιλιάς Αμπντάλλα θέλει η νέα του κυβέρνηση να προωθεί την δημοκρατία και να διασφαλίζει μια αξιοπρεπή ζωή για όλους τους ιορδανούς.
Το αντιπολιτευόμενο Μέτωπο Ισλαμικής Δράσης στην Ιορδανία δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων την Δευτέρα ότι έχει ξεκινήσει διάλογο με την κυβέρνηση για την εφαρμογή τέτοιων μεταρρυθμίσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια :