Στα 100 δολ/βαρέλι το πετρέλαιο εξαιτίας της αιγυπτιακής κρίσης


Η τιμή του Brent άγγιξε τα 100 δολάρια/βαρέλι πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2008, λόγω των ανησυχιών για την πολιτική αναταραχή στην Αίγυπτο.

Η τιμή του αργού αυξήθηκε κατά 65 σεντς στα 100,07 δολ/βαρέλι στις απογευματινές συναλλαγές...



Οι τιμές του πετρελαίου είχαν αυξηθεί και νωρίτερα εξαιτίας των φόβων ότι οι διαδηλώσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο κλείσιμο της Διώρυγας του Σουέζ, διαταράσσοντας τις προμήθειες μαύρου χρυσού.

Ωστόσο, μόλις ο ΟΠΕΚ ανακοίνωσε ότι δεν αναμένει να κλείσει το Σουέζ, υποχώρησαν, αν και προσωρινά.

Ο ΟΠΕΚ

«Ο ΟΠΕΚ ανησυχεί για τις εξελίξεις στην Αίγυπτο αλλά δεν βλέπει λόγο για άμεση αύξηση της παραγωγής του καθώς δεν υφίστανται ελλείψεις σε πετρέλαιο» τόνισε ο γενικός γραμματέας του διεθνούς οργανισμού Αμπντάλα αλ Μπάντρι.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Λονδίνο, ο αλ Μπάντρι είπε ότι ο ΟΠΕΚ δεν θεωρεί αναγκαία τη σύγκλιση του οργανισμού σε υπουργικό επίπεδο πριν από την προγραμματισμένη για τον Ιούνιο.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η κατάσταση είναι ρευστή, λέγοντας ότι «πριν από την κρίση στην Τυνησία και την Αίγυπτο δεν βλέπαμε πιθανότητα έκτακτης συνάντησης. Τώρα όμως δεν γνωρίζω κατά πόσον η κρίση θα κλιμακωθεί. Ελπίζω πως όχι».

Επιβεβαίωσε ότι οι υπουργοί Πετρελαίου του ΟΠΕΚ και οι καταναλώτριες χώρες θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις στο περιθώριο διεθνούς ενεργειακής διάσκεψης στη Σαουδική Αραβία στις 22 Φεβρουαρίου, αλλά εκτίμησε ότι είναι απίθανο να ληφθεί επίσημη απόφαση.

«Η διάσκεψη στο Ριαντ δεν είναι συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο του ΟΠΕΚ. Κανείς δεν μου ζήτησε να ετοιμάσω κάτι και κατά συνέπεια δεν μπορώ να σας πως τίποτα», είπε ο ίδιος.



Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :