Αγγελόψαρα που ξέρουν να... «μετρούν»!!!


Τα ψάρια μπορούν να εκτιμήσουν διαφορετικά μεγέθη και έχουν τη δυνατότητα να «μετρούν» έως το 3, ανακοίνωσαν ερευνητές που μελέτησαν τα τροπικά αγγελόψαρα. Προλαβαίνοντας τυχόν ενθουσιώδεις αντιδράσεις όμως, προειδοποίησαν ότι δεν θα πρέπει να συγκρίνει κανείς τις ικανότητές τους με αυτές των ανθρώπων.
«Όλοι πιστεύουμε ότι γνωρίζουμε τι εννοούμε λέγοντας ότι "μετράμε". Είναι όμως έτσι;», διερωτάται ένας εκ των συντακτών της έκθεσης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Animal Cognition. «Θεωρείται μέτρημα η αναφορά όλων των αριθμών από το 1 έως το 100; Θεωρείται μέτρημα ο υπολογισμός 2+3=5; Θεωρείται μέτρημα ο υπολογισμός της τετραγωνικής ρίζας ενός αριθμού ή ίσως οι μαθηματικές γνώσεις που απαιτούνται στην κβαντοφυσική; Αυτό, στο οποίο θέλω να καταλήξω είναι ότι ακόμη και για το δικό μας είδος, υπάρχουν τεράστιες διαβαθμίσεις μαθηματικών ικανοτήτων», λέει ο Ρόμπερτ Γκέρλαϊ εξηγώντας το συλλογισμό του.
Η μελέτη βασίστηκε στην αποδεδειγμένη τάση των αγγελόψαρων να εντάσσονται στη μεγαλύτερη δυνατή ομάδα ψαριών επιζητώντας προστασία, ιδιαίτερα σε περιβάλλοντα, με τα οποία δεν είναι εξοικειωμένα.
Τοποθέτησαν τα υποκείμενά τους σε ένα ενυδρείο χωρισμένο σε δύο τμήματα, μέσα στα οποία υπήρχαν ισάριθμες ομάδες, η μία με διπλάσιο αριθμό ψαριών από την άλλη. Όλα τα αγγελόψαρα επέλεξαν να ενταχθούν στη μεγαλύτερη από τις δύο ομάδες... μέχρι που οι ερευνητές άρχισαν να αυξάνουν σταδιακά το βαθμό δυσκολίας της αποστολής, αφαιρώντας ψάρια από τη μεγαλύτερη ομάδα και «συγχύζοντας» τελικά τα αγγελόψαρα, κάτι που –κατά τους ίδιους- σημαίνει ότι η δυνατότητά τους να εκτιμήσουν μεγέθη είναι περιορισμένη.
Τα νέα δεδομένα, λέει ο Γκέρλαϊ «καταδεικνύουν ότι τα αγγελόψαρα μπορούν να εκτιμήσουν με αξιοσημείωτη ακρίβεια: ξεχωρίζουν για παράδειγμα το 3 από το 2». Αυτό όμως, λέει, είναι και το όριο των ικανοτήτων που έχουν... στην αριθμητική. Όπως εξάλλου επισημαίνει ο ερευνητής, τα ψάρια δεν χρειάστηκε ποτέ να καλλιεργήσουν την ικανότητά τους αυτή, αφού για να επιβιώσουν τους αρκεί να μπορούν να διακρίνουν τη μικρότερη από τη μεγαλύτερη ομάδα.
Αυτή δεν είναι άλλωστε η πρώτη μελέτη γύρω από τις αριθμητικές ικανότητες άλλων ειδών εκτός του ανθρώπου. Ανάλογες έρευνες έχουν γίνει για τα λιοντάρια, τις σαλαμάνδρες και είδη ψαριών που επίσης φαίνεται πως έχουν αναπτύξει –σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό- την ικανότητα να εκτιμούν διαφορετικά μεγέθη. 
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :