Ταλαιπωρία των ασφαλισμένων του ΙΚΑ από Τρίτη ως Παρασκευή


Στάσεις εργασίας και απεργίες προγραμματίζουν οι γιατροί όλης της χώρας, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τις αλλαγές στο ΕΣΥ...


Σε κινητοποιήσεις προχωρούν από τις αρχές Φεβρουαρίου οι Ιατρικοί Σύλλογοι Αθήνας και Πειραιά, η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών (ΕΙΝΑΠ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ), αντιδρώντας στις μεταρρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο.

Οι γιατροί του ΙΚΑ προχωρούν σε 48ωρες πανελλαδικές επαναλαμβανόμενες απεργίες από την Τρίτη 1η Φεβρουαρίου έως και την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουν κηρύξει για την Τρίτη 4ωρη στάση εργασίας (9π.μ.-13:00), προκειμένου να συμμετάσχουν στην πανιατρική συγκέντρωση διαμαρτυρίας την ίδια ημέρα στις 10:00, έξω από το υπουργείο Υγείας.

Σε περίπτωση που ψηφιστεί το νομοσχέδιο, ο πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Στάθης Τσούκαλης διεμήνυσε ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί θα κάνουν μόνο τις νόμιμες εφημερίες (4-6 το μήνα) και δε θα δεχτούν να εργαστούν παραπάνω.

Ο πρόεδρος της ΠΟΣΙΠΥ, Λεωνίδας Αναγνώστου, τόνισε ότι οι εργαστηριακοί γιατροί και τα μικρομεσαία ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεωκοπίας και της αναστολής εργασιών, καθώς τα ασφαλιστικά ταμεία (ΟΠΑΔ, ΟΠΑΔ ΤΥΔΚΥ, ΤΑΥΥΕΚΩ, ΗΣΑΠ, ΤΡΑΠΕΖΩΝ, ΟΤΕ) καθυστερούν την καταβολή των οφειλών τους προς τους συμβατικά συνδεδεμένους γιατρούς από 8 έως και περισσότερο από 24 μήνες. Συνολικά ανέφερε η οφειλή αγγίζει το 1 δισ. ευρώ. Το ΔΣ της ΠΟΣΙΠΥ θα καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά πάντων των υπευθύνων.

Πηγή
Δημοσίευση σχολίου