Με εξέταση του ματιού μελλοντικά η διάγνωση της Αλτσχάιμερ;


Εδώ και χρόνια ερευνητικά κέντρα σε όλο τον κόσμο εργάζονται πυρετωδώς για την έγκαιρη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ. Ερευνητικό κέντρο του Μονάχου αναπτύσσει ειδικό μικροσκόπιο για διάγνωσή της μέσω των ματιών.

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μια ανίατη, εκφυλιστική ασθένεια του νευρικού συστήματος με βασικά της χαρακτηριστικά τη σταδιακή απώλεια μνήμης και νοητική σύγχυση μέχρι άνοιας.

Στο Ινστιτούτο Νευροπαθολογίας και Έρευνας των Πρωτεϊνούχων Μολυσματικών Σωματιδίων, γνωστών και ως Πριόν (=ProteinaceousInfectious Particle), ο καθηγητής Γιόχεν Χερμς με την ομάδα του αναπτύσσουν ένα είδος μικροσκοπίου, το οποίο θα ‘ανιχνεύει’ στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού τη συσσώρευση πρωτεΐνης στον εγκεφαλικό φλοιό. 

Στόχος τους η αποτύπωση "αυτού που συμβαίνει στον εγκεφαλικό φλοιό των ασθενών με Αλτσχάιμερ: τη συσσώρευση πρωτεϊνης. Οι συσσωρεύσεις αυτές φαίνονται και στον αμφιβληστροειδή χιτώνα , διότι είναι προέκταση του εγκεφάλου."

Το όραμα των ερευνητών του Ινστιτούτου Νευροπαθολογίας και Έρευνας των Πρωτεϊνούχων Μολυσματικών Σωματιδίων είναι να καταφέρουν άμεσα, εντός των επόμενων δύο ή έστω πέντε χρόνων, την μαζική κατασκευή του συγκεκριμένου μικροσκοπίου για την έγκαιρη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ. 
Η μέθοδος ανακαλύφθηκε ταυτόχρονα και αναπτύσσεται από πολλά διαφορετικά πανεπιστήμια και κέντρα ερευνών του κόσμου.

35,6 εκ. οι ασθενείς από Αλτσχάιμερ στον κόσμο


Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Γερμανικής Εταιρείας Αλτσχάιμερ, ο αριθμός των ασθενών θα διπλασιαστεί μέχρι το 2030 σε παγκόσμιο επίπεδο και από 35,6 εκατομμύρια που είναι σήμερα θα αγγίξει τα 65,7.
Το κόστος για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη έχει ήδη εκτιναχθεί στα 604 δισεκατομμύρια δολάρια (461,8 δισ. ευρώ).
Έτσι οι ερευνητές κάνουν αυτή τη στιγμή έναν αγώνα δρόμου, διότι όσο πιο έγκαιρα ολοκληρωθεί η επιτυχία αυτής της νέας διαγνωστικής μεθόδου, τόσο πιο πολλοί άνθρωποι θα σωθούν από το χτύπημα της ανίατης νόσου Αλτσχάιμερ, η οποία αλλοιώνει όλες τις νοητικές λειτουργίες του εγκεφάλου, όπως τη μνήμη, τη συγκέντρωση, την αντίληψη, τη σκέψη κλπ.

Για τον Γερμανό ειδικό στην έρευνα του Αλτσχάιμερ Γιόχεν Χερμς υπάρχει ακόμη ένας λόγος επιτάχυνσης της τελειοποίησης της διάγνωσης μέσω του ματιού. Σε ένα χρόνο τελειώνουν τα κονδύλια προς το ινστιτούτο του και μέχρι τότε πρέπει να έχουν δοκιμασθεί με επιτυχία όλες οι εφαρμογές της μεθόδου.
"Ελπίζουμε ότι θα τα καταφέρουμε", λέει ο Γερμανός επιστήμονας και συμπληρώνει: "Υπάρχουν διεθνώς τουλάχιστον 30.000 ερευνητές που έχουν την ίδια επιθυμία και εργάζονται για τον ίδιο σκοπό, να ολοκληρωθεί η μέθοδος της διάγνωσης μέσω των ματιών γιατί πρόκειται για το πρώτο βασικό σκαλοπάτι της έγκαιρης διάγνωσης και επομένως και της θεραπείας."

Παραμένει όμως άγνωστο κατά πόσον θα ευοδωθεί η ελπίδα των Γερμανών επιστημόνων εντός το πολύ πέντε ετών να υπάρχει ήδη το σχετικό μηχάνημα, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κάθε οφθαλμίατρο ή εξειδικευμένο γιατρό για τη διάγνωση της Αλτσχάιμερ μέσω του αμφιβληστροειδούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια :