Τα κινητά αλλοιώνουν το μεταβολισμό του εγκεφάλου

Νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων υποστηρίζει ότι η επί 50 λεπτά συνεχόμενη χρήση του κινητού προκαλεί αλλαγές στη λειτουργία των εγκεφαλικών κυττάρων.


Όπως αναφέρει η έρευνα που διεξήχθη από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ, με επικεφαλής τη Νόρα Βόλκοφ, αυξάνονται τα επίπεδα σακχάρου όσων μιλούν συχνά στο κινητό τους τηλέφωνο, ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί ο τρόπος με τον οποίο αλλάζει ο μεταβολισμός.
Η επικεφαλής της έρευνας δήλωσε: «Αυτή η μελέτη κατά κανένα τρόπο δεν δείχνει κάτι τέτοιο. Αυτό που δείχνει είναι ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ευαίσθητος στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από την έκθεση στα κινητά».
Από το 1980 όταν εμφανίστηκαν τα πρώτα κινητά έχει αυξηθεί ραγδαία η χρήση κινητού σε σημείο που σήμερα 5 δισεκατομμύρια συσκευές είναι σε ενεργή χρήση.
Στην έρευνα συμμετείχαν 57 άνθρωποι οι οποίοι για 50 λεπτά μιλούσαν χωρίς handsfree, ενώ στο άλλο είχαν τοποθετημένο επίσης ένα κινητό εκτός λειτουργίας.
Οι μελετητές διαπίστωσαν, ότι υπήρξε μια μικρή αλλαγή στο μεταβολισμό του εγκεφάλου, στην πλευρά που ερχόταν σε επαφή με το κινητό τηλέφωνο.
Επίσης, άλλοι ερευνητές υποστηρίζουν τα συμπεράσματα της μελέτης, καθώς κάνουν λόγο για αλλαγές στο μεταβολισμό λόγω έκθεσης στην κεραία των κινητών.
Συγκεκριμένα, ο Πάτρικ Χάγκαρντ από το University College του Λονδίνου ισχυρίζεται πως η μελέτη αποδεικνύει επίδραση της κεραία στον εγκέφαλο ωστόσο τονίζει πως αλλαγές μπορούν να σημειωθούν και από φυσικά αίτια, πχ κατά τη σκέψη.
Δημοσίευση σχολίου