Στο σφυρί μεγάλες εκτάσεις ετοιμάζεται να βγάλει ο Ντέιβιντ Κάμερον


Ο Ρομπέν των Δασών, ο ευσεβής Άγγλος παράνομος της μεσαιωνικής εποχής, που έκλεβε τους πλούσιους για να τρέφει τους πεινασμένους, να ντύνει τους γυμνούς και να στεγάζει τους αδύνατους και τους γέρους, είχε δύο εχθρούς. Ο ένας ήταν ο δεσποτικός Σερίφης του Νότιγχαμ που διέπρεπε στην κατάχρηση της εξουσίας είτε οικειοποιούμενος εκτάσεις γης είτε θέτοντας υπέρογκη φορολογία στους υπηκόους του και ο δεύτερος ο πρίγκιπας Ιωάννης, ο σφετεριστής του θρόνου, που δικαιωματικά κατείχε ο αδερφός του, ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος.
Πιο επικίνδυνος όμως και των δύο για το διάσημο λαϊκό ήρωα και την επιβίωση των περιπετειών του στο μέλλον, προς ιστορική γνώση και ψυχαγωγικό όφελος και των επόμενων γενιών, αποδεικνύεται πως είναι σήμερα ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο Βρετανός πρωθυπουργός, που θέλει να εκποιήσει τμήμα των αγγλικών δασών, ανάμεσά τους και το περίφημο δάσος του Σέργουντ στο Νότιγχαμ, κρησφύγετο των οπαδών του πιο αγαπητού ληστή όλων των εποχών, προκειμένου να μειώσει το εθνικό χρέος. Σε μια προσπάθεια μάλιστα να πείσει τους Βρετανούς πολίτες για το αγαθό των προθέσεών του ο αρχηγός της κυβέρνησης συνασπισμού των Τόρις και των Φιλελεύθερων Δημοκρατών επιχείρησε αυτές τις ημέρες να συνδέσει την προαναφερθείσα ληστρική κυριολεκτικά πρόθεσή του με το κυβερνητικό πρόγραμμα «Μεγάλη Κοινωνία», που στοχεύει στην ενθάρρυνση των τοπικών κοινωνιών ή ομάδων εθελοντών να αναλάβουν επιχειρηματικά υπηρεσίες όπως η συντήρηση των πάρκων ή οι τοπικές παμπ που έχουν χτυπηθεί από την κρίση, όμως οι πληροφορίες -φειδωλές μεν, επιβεβαιωμένες δε- ότι ο συντηρητικός ηγέτης, μετά τα δάση, θα προχωρήσει και στη γεώτρηση των ακτών των νησιών Σέτλαντ, ακριβώς τη στιγμή που αποδεικνύεται πόσο καταστροφική για το περιβάλλον υπήρξε η ανάλογη αμερικανική πρωτοβουλία στον Κόλπο του Μεξικού, έχει φτάσει το λαό στο σημείο να νοσταλγεί τη συμπονετική Μάργκαρετ Θάτσερ μπροστά στον πρωθυπουργό «όλα τα σφάζω, όλα τα μαχαιρώνω» Ντέιβιντ Κάμερον.
Τραγική ειρωνεία σε όλα αυτά είναι ότι ο νέος αρχηγός των Τόρις κέρδισε την εξουσία υποσχόμενος ότι θα ηγηθεί της πιο πράσινης κυβέρνησης που υπήρξε ποτέ στη Βρετανία. Έκτοτε όχι μόνο έχει κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να πάει ενάντια στα ίδια του τα λόγια, αλλά πρόλαβε και κατάφερε το αδιανόητο, να στρέψει κατά πάνω του το μένος της αγγλικής εξοχής που υποστήριζε ανέκαθεν το συντηρητικό κόμμα, ιδιαίτερα μετά το νόμο περί απαγόρευσης του κυνηγιού της αλεπούς που προώθησε η εργατική κυβέρνηση επί εποχής του Τόνι Μπλερ επιβεβαιώνοντας όσα έντυπα κάνουν λόγο για ηγέτη μιας τετραετίας με διαθέσεις αποδόμησης των πάντων. Το δάσος του Σέργουντ, στο οποίο υποτίθεται ότι έζησε ο θρυλικός Ρομπέν των Δασών στα τέλη του 12ου αιώνα μ.Χ., ανήκει στο περίπου 50% των δασών της Βρετανίας τα οποία διαχειρίζεται το Δημόσιο.
Ο Ρομπέν των… γηπέδων γκολφ
Από τα δύο εκατομμύρια στρέμματα δημόσιων δασικών εκτάσεων, σύμφωνα με τα σχέδια του Ντέιβιντ Κάμερον, τα μισά μπορούν να πουληθούν σε επενδυτές, που ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν οικισμούς για διακοπές με πάρκα αλλά και γήπεδα γκολφ. Πριν προχωρήσει στην πώλησή τους μάλιστα προβλέπεται να αλλάξει και ο νόμος που προστατεύει μέχρι σήμερα τα «αρχαία δάση» όπως το δάσος Σέργουντ, προκειμένου οι νέοι ιδιοκτήτες τους να μπορούν να κόβουν τα δέντρα, υπό προϋποθέσεις. Η κυβέρνηση πάντως διευκολύνει μια τέτοια εξέλιξη αποσύροντας κάθε νομοθετικό εμπόδιο στο σχεδιασμό ανάπτυξης κτιριακών συγκροτημάτων σε μηδενικό χρόνο για να εξοικονομήσει 2 δισ. λίρες από την πώληση 650.000 δασικών εκταρίων, μια ιδιωτικοποίηση που ακόμα και η Μάργκαρετ Θάτσερ δεν τόλμησε ποτέ ούτε καν να προτείνει, όπως σχολιάζει το περιοδικό «Ecologist» καταγελώντας με κείμενό του το γεγονός ότι ο νόμος του 2000 που προσφέρει στους Βρετανούς το δικαίωμα να χαίρονται όλοι εξίσου τα δάση της χώρας αποδείχτηκε κενό γράμμα, αφού για τα μισά δάση η είσοδος στο κοινό είναι απαγορευμένη.
Το πέρασμα των δασών στο ιδιωτικό κεφάλαιο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το 2020, αλλά, σύμφωνα με σχετικό άρθρο της εφημερίδας «Daily Telegraph», το ένα τρίτο της γης που εκποιείται θα αλλάξει ιδιοκτησία από το 2011 έως το 2015. Μοιραία η κίνηση αυτή έχει προκαλέσει την αντίδραση των Βρετανών που απαντούν με πορείες μέσα στα δάση και διαδικτυακές αναφορές αλλά και την εκστρατεία «Σώστε τα δάση της Αγγλίας», στην οποία μετέχουν εκατό και πλέον διάσημοι Βρετανοί από όλο το φάσμα της πολιτικής, ακαδημαϊκής, καλλιτεχνικής και θρησκευτικής ζωής της χώρας, ανάμεσά τους η τραγουδίστρια Άνι Λένοξ, η ηθοποιός Τζούντι Ντεντς, η σχεδιάστρια μόδας Βίβιαν Ουέστγουντ, η ποιήτρια Κάρολ Αν Ντάφι, ο αστρονόμος Μάρτιν Ρις, αλλά και ο αρχιεπίσκοπος του Κάντερμπερι Ρόουαν Γουίλιαμς, με σκοπό τη σωτηρία των αγγλικών δασών που ετοιμάζεται να εκποιήσει η κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον με άλλοθι την προσπάθειά της να μειώσει το εθνικό χρέος. Όπως όμως έγραψε και η εφημερίδα «Independent» σε αξιοσημείωτα έντονο τόνο, «τα δάση της Βρετανίας και οι θάλασσές της δεν ανήκουν στον Ντέιβιντ Κάμερον. Ανήκουν σε εμάς… Πώς μπορούν λοιπόν να πουλήσουν κάτι που δεν τους ανήκει;».

Δεν υπάρχουν σχόλια :