Μέτρα προστασίας της εγχώρια αγοράς από την ITC (Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ)


Ο ανταγωνισμός που αντιμετωπίζει η Αμερική από τους Κινέζους και τα προϊόντα τους οδηγεί σε μέτρα προστατευτισμού.
Η Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ έλαβε την απόφαση επιδότησης της εγχώριας παραγωγής και αύξησης του φόρου εισαγωγής, των ατσάλινων σωλήνων που χρησιμοποιούνται στην εξόρυξη πετρελαίου, σε ποσοστό 86%.
Φαίνεται λοιπόν πως οι χαμηλές τιμές των κινεζικών προϊόντων, που οφείλονται στο χαμηλό κόστος παραγωγής και στη χαμηλή ισοτιμία του γιεν, νίκησαν τους μεγάλους κολοσσούς της Αμερικής και ανάγκασαν σε επιδότησης της εγχώριας παραγωγής και αύξησης του φόρου εισαγωγής, των ατσάλινων σωλήνων που χρησιμοποιούνται στην εξόρυξη πετρελαίου, σε ποσοστό 86%.

Η απόφαση αυτή από τη μία ευνόησε τις αμερικανικές εταιρείες παραγωγής χάλυβα, αλλά από την άλλη δυσαρέστησε την πλευρά των πετρελαϊκών εταιριών οι οποίες θεωρούν ότι η απόφαση αυτή θα αυξήσει τα κόστη παραγωγής.

Εμείς απλά σημειώνουμε ότι πρόκειται για μια απόφαση η οποία αντίκεινται στην αμερικανική φιλοσοφία περί ανοιχτής οικονομίας και οικονομικού φιλελευθερισμού, αλλά ως συνήθως οι νόμοι του ελεύθερου εμπορίου στη "Μέκκα του καπιταλισμού" ερμηνεύονται κατά το δοκούν...


Δεν υπάρχουν σχόλια :