Μυστηριώδη σύννεφα στο στόχαστρο της NASA

Ένας δορυφόρος της NASA απαθανάτισε φέτος το καλοκαίρι μυστηριώδη λαμπερά σύννεφα πάνω από τις πολικές περιοχές, σε απόσταση 50 μιλίων από την επιφάνεια της Γης.
Τα σύννεφα αυτά αποτελούνται από παγωμένους κρυστάλλους και σκόνη και σχηματίζονται σε μεγάλα γεωγραφικά πλάτη, κοντά στις πολικές περιοχές.
Ωστόσο, πολύ λίγα γνωρίζουν οι επιστήμονες σχετικά με το πώς δημιουργούνται αυτά τα  σύννεφα πάνω από τις πολικές περιοχές, γιατί είναι ορατά σε μεγαλύτερη συχνότητα  και σε χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη αλλά και γιατί γίνονται ολοένα και πιο λαμπερά.
Ο δορυφόρος ΑΙΜ θα παρατηρήσει δύο ολοκληρωμένες περιόδους σύννεφων και στους δύο Πόλους, καταγράφοντας για πρώτη φορά έναν ολόκληρο κύκλο ζωής του αινιγματικού αυτού φαινομένου.
«Είναι ξεκάθαρο ότι τα σύννεφα αυτά μεταβάλλονται, ένα σημάδι ότι μεταβάλλεται και μέρος της ατμόσφαιράς μας, χωρίς να κατανοούμε όμως το πώς, το γιατί ή  τι μπορεί να σημαίνει», δηλώνει ο James Russell,  επικεφαλής της αποστολής από το Πανεπιστήμιο Hampton της Βιρτζίνια.
«Οι παρατηρήσεις αυτές δείχνουν ότι ενδεχομένως υπάρχει μία σύνδεση με τις παγκόσμιες αλλαγές στο χαμηλότερο στρώμα της ατμόσφαιρας και ίσως να αποτελεί και μία προειδοποίηση ότι το περιβάλλον της Γης αλλάζει.»

Δεν υπάρχουν σχόλια :