Το X-47B ρομποτικό stealth βομβαρδιστικό από τις ΗΠΑ στην παρθενική του πτήση (Βίντεο)



Ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 4 Φεβρουαρίου του 2011, σύμφωνα με ανακοίνωση της Northrop Grumman Corporation, η ιστορική πρώτη πτήση του ανεπάνδρωτου εναέριου οχήματος Χ-47Β, κατασκευής του Ναυτικού των ΗΠΑ, του προγράμματος επίδειξης τεχνολογίας Unmanned Combat Air System Demonstration (UCAS-D), από την αεροπορική βάση Edwards, στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών. 

Την πτήση επόπτευσε μία ομάδα απαρτιζόμενη από μέλη του Αμερικανικού Ναυτικού και της 
Northrop Grumman. Η απογείωση έγινε στις 2:09μ.μ. τοπική ώρα και η πτήση διήρκεσε 29 λεπτά, κατά το ανακοινωθέν της εταιρίας

Το X-47B αναρριχήθηκε στα 5.000 πόδια, πέταξε με διάφορους ελιγμούς και προσγειώθηκε με ασφάλεια στις 2:38 μ.μ. τοπική ώρα. Κατά τη διάρκεια της πτήσης δοκιμάστηκε το λογισμικό πλοήγησης, και πραγματοποιήθηκε αεροδυναμικός έλεγχος του σχεδιασμού-χωρίς-ουρά.
Το τηλεχειριζόμενο αεροσκάφος θα παραμείνει στην αεροπορική βάση Edwards, πριν μεταβεί για περαιτέρω δοκιμές στην αεροπορική βάση του Ναυτικού στο Patuxent River. Εκεί, το X-47B θα αρχίσει τις δοκιμές στο θαλάσσιο περιβάλλον ενώ το πρόγραμμα UCAS-D προβλέπει τις περαιτέρω δοκιμές του σε αεροπλανοφόρο το 2013.




Επίσης, εικάζεται, ότι το Χ-47Β είναι πρακτικά αόρατο στα ραντάρ και πως έχει τη δυνατότητα να πετάξει με πολύ υψηλότερες ταχύτητες από ό,τι τα άλλα ελικοφόρα σκάφη. Κατά τους ισχυρισμούς του πλοίαρχου Τζέημι Ένγκνταλ, υπεύθυνο προγράμματος του X-47B, «πρόκειται για μία ματιά στο μέλλον, καθώς το πρώτο αεριωθούμενο, άνευ ουράς αεροσκάφος του πολεμικού ναυτικού πέταξε στους αιθέρες».

Δεν υπάρχουν σχόλια :