Εγκεφαλικός έλεγχος συσκευών

Στο εγγύς μέλλον ο εγκεφαλικός έλεγχος των περισσότερων συσκευών μέσω της Ηλεκτροεγκεφαλογραφικής Βιοανατροφοδότησης ή EEG θα μας δίνει τη δυνατότητα να οδηγήσουμε ένα αυτοκίνητο να στείλουμε email ή να παίξουμε βιντεοπαιχνίδια χρησιμοποιώντας απλά και μόνο τις σκέψεις μας! Η Νευροανάδραση είναι μία στρατηγική μάθησης, η οποία καθιστά τον άνθρωπο ικανό να μεταβάλλει τα εγκεφαλικά του κύματα. Ουσιαστικά, πρόκειται για μία μέθοδο άμεσης, συστηματικής κι επιλεκτικής εκγύμνασης του εγκεφάλου. Ο αριθμός των λειτουργιών που θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω μιας καλής λειτουργικής διασύνδεσης εγκεφάλου-υπολογιστή είναι σχεδόν απεριόριστος. Εδώ σας παρουσιάζουμε μια μικρή γκάμα λειτουργιών όπου είτε βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο είτε εφαρμόζονται τώρα.

Αυτοκίνητο που οδηγείται από εγκεφαλικά κύματα και μόνο, στο Βερολίνο.
Με μία συσκευή με EEG αισθητήρες μέτρησης ηλεκτρικών παλμών στον εγκέφαλο και έναν υπολογιστή ο οποίος μαθαίνει να συντονίζεται σε πέντε διαφορετικά νευρωνικά μοτίβα μπορεί ένα αυτοκίνητο να πάει αριστερά, δεξιά, να επιταχύνει, να επιβραδύνει και να σταματήσει. Ενώ το αυτοκίνητο οδηγεί αυτόνομα, πηγαίνει όπου ο εγκέφαλος με σκέψεις το κατευθύνει και πρέπει παράλληλα να είναι εξοπλισμένο με κάμερες και αισθητήρες.


Εγκεφαλικά ελεγχόμενα βιντεοπαιχνίδια και λειτουργικά συστήματα.
Τα συστήματα εγκεφαλικού ελέγχου EEG είναι πιθανό να κάνουν την πρώτη τους δημόσια εμφάνιση σε κονσόλες παιχνιδιών, όπως και είδαμε να γίνεται και με τις συσκευές με αισθητήρες κίνησης σε κονσόλες για gaming. Ενώ βλέπουμε ήδη EEG ακουστικά για gaming, με τις συσκευές εγκεφαλικού ελέγχου στο μέλλον θα αναγνωρίζεται ακόμα και η συναισθηματική πρόθεση του παίκτη κατά το παίξιμο ενός παιχνιδιού.


Ανθρώπινη μη-λεκτική επικοινωνία (συνθετική τηλεπάθεια).
Αναμένετε έναν κόσμο στο οποίο μπορείτε να γράψετε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και να το στείλετε στη σωστή διεύθυνση χρησιμοποιώντας μόνο τις σκέψεις σας για να υπαγορεύσετε. Αν και τουλάχιστον 15 χρόνια μακριά ιδίως η τεχνολογία αυτή έχει τη δυναμική να μετασχηματίσει θεμελιωδώς ολόκληρη τη σφαίρα της επικοινωνίας με πολυάριθμους τρόπους. Υπάρχουν εδώ και χρόνια ανάλογα στρατιωτικά προγράμματα καθώς η συνθετική τηλεπάθεια ενδιαφέρει πολύ την οπλική βιομηχανία.

Εγκεφαλικός έλεγχος τεχνητών άκρων.
Τα μηχανικά άκρα εγκεφαλικού ελέγχου της DARPA ήδη ελέγχονται με κλινικές δοκιμές σε ανθρώπινους εγκεφάλους και εικάζεται ότι το FDA σύντομα θα προχωρήσει στην έγκριση τους, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να είναι στην αγορά σε τέσσερα χρόνια. Ένας μηχανικός βραχίονας για παράδειγμα μπορεί με τη βοήθεια της νευροχειρουργικής να κινηθεί μετά την εμφύτευση ενός τσιπ στον εγκέφαλο του ασθενούς που στη συνέχεια στέλνει άμεσα σήματα στο χέρι για να μετακινηθεί αναλόγως. Μάλιστα το συγκεκριμένο τεχνικό άκρο έχει μεγάλος εύρος περιστροφής και χωριστή κίνηση σε κάθε δάχτυλο.

Εσείς πιστεύετε πως η χρησιμοποίηση αυτής της τεχνολογίας απέχει πολύ από το σήμερα; Και πως αυτό θα αλλάξει τη ζωή μας;
Πηγή

2 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

Egw pistevw oyi ola ayta ki akoma pio polla an mas afisoune na zisoume tha ta doume stin praxi...

Κωστής είπε...

Δε λέω... είναι καλό να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας αλλά μήπως στο τέλος θα έχει... αρνητικές επιπτώσεις όλο αυτό;;