Μεγαλώνει η διεθνής ανησυχία για το Μπαχρέιν

Διεθνής ανησυχία για το Μπαχρέιν
Μεγαλώνει συνεχώς η διεθνής ανησυχία για το Μπαχρέιν ενώ οι εξελίξεις τρέχουν. Οι συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των αντικυβερνητικών συνεχίζονται, με το μέχρι στιγμής απολογισμό να κάνει λόγο για δύο νεκρούς και 200 τραυματίες. Ο ένας από τους δύο νεκρούς είναι υπήκοος Μπανγκλαντές, ενώ ο άλλος είναι πολίτης του Μπαχρέιν. 

Τη Δευτέρα, 14 Μαρτίου, η κυβέρνηση του Μπαχρέιν, ζήτησε από τη Σαουδική Αραβία να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις, οι οποίες και πέρασαν τα σύνορα ανταποκρινόμενες στο αίτημα, για να συνδράμουν όπου και όταν τους ζητηθεί. Το βασικό αίτημα των αντικυβερνητικών διαδηλωτών, όπως και και στο σύνολο των αντίστοιχων αντικυβερνητικών εξεγέρσεων στις υπόλοιπες αραβικές χώρες είναι να παραιτηθεί η κυβέρνηση. Η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης ενώ οι τραυματίες που προέρχονται από τις σιιτικές περιοχές διακομίζονται στο νοσοκομείο Σαλμανίγια.
 
Ο Φράνκο Φρατίνι Ιταλός υπουργός εξωτερικών δήλωσε μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της G8, για την αποστολή ένοπλων δυνάμεων στο Μπαχρέιν: "Το συζητήσαμε και εκφράσαμε την έντονη ανησυχία μας για το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην πρόσφατη ιστορία της περιοχής, γειτονικές χώρες αποφάσισαν να στείλουν ένοπλες δυνάμεις για να υποστηρίξουν τον βασιλιά του Μπαχρέιν. Η ιδιαίτερη ευαισθησία σε αυτή (την στρατιωτική επέμβαση) είναι κάτι που εμείς οι Δυτικοί συχνά δεν καταλαβαίνουμε πολύ λίγο, αλλά οι Άραβες το καταλαβαίνουν πολύ καλά".

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ, με δηλώσεις του για το θέμα τόνισε ότι: "Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι από την κλιμάκωση της κατάστασης στο Μπαχρέιν και κυρίως από την απόφαση της κυβέρνησης να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Καλούμε όλες τις πλευρές να δείξουν τη μεγαλύτερη δυνατή αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν τη βία".


Πηγή:news.ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :